Hlavní obsah

V podhradí se slavilo bez Zemana, na Staroměstské náměstí přišly tisíce lidí

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, cie, trj

Několik tisíc lidí se v pátek večer sešlo na alternativní oslavě vzniku československého státu na pražském Staroměstském náměstí. Oslavit státní svátek v „podhradí“ dorazili také mnozí politici, kteří bojkotovali ceremoniál udílení státních vyznamenání na Pražském hradě, jímž tradičně oslavy 28. října vrcholí. Důvodem byl spor kolem neudělení státního vyznamenání pro bývalého vězně z Osvětimi Jiřího Bradyho, potažmo nespokojenost s politikou prezidenta Miloše Zemana.

V podhradí se slaví bez Zemana, na Staroměstské náměstí přišly tisíce lidíVideo: Novinky

 
Článek

„Přišla jsem se podívat, jak se lidé veselí a vyjádřit nespokojenost se situací, jaká vládne ve vládě,“ řekla Právu šedovlasá žena. Na Staroměstské náměstí ji doprovodila dcera, jež přijela až z Liberce. „Je to krásné,“ hodnotila atmosféru, která zavládla mezi shromážděnými. Protože přišly už po páté hodině, stály v první řadě. „Nesmíme mlčet, třeba se to jednou povede,“ reagovala na otázku, věří-li, zda se díky shromáždění konečně něco změní.

Foto: Právo

Transparenty prezidenta nešetřily.

Akce na Staroměstském náměstí má podle organizátora shromáždění Petra Gazdíka, místopředsedy Sněmovny a šéfa hnutí Starostové a nezávislí (STAN), uctít svátek v duchu demokratických tradic Česka. Ty podle něj prezident Miloš Zeman opakovaně porušuje.

Foto: Právo

Na transparentech byly ostré výroky

Vyznamenání se ale udělovalo v „podhradí“. Právě Jiří Brady dostal na Staroměstském náměstí Medaili Univerzity Palackého.

Foto: Právo

Jiří Brady s vyznamenáním

Mezi prvními řečníky vystoupil bývalý předseda české vlády a Senátu Petr Pithart, jenž připomněl, kdo lid přivedl na náměstí. "Byli to přece Václav Havel a dalajlama a také pan Jiří Brady," řekl za velkého potlesku zaplněného náměstí.

Foto: David Taneček, ČTK

Bvalý předseda Senátu a předlistopadový disident Petr Pithart na shromáždění na Staroměstském náměstí.

Lidé na Staroměstském náměstí nad hlavami mávali transparenty Odmítáme normalizační móresy hradní pakáže, Mao Zeman, Jsme Západ! nebo Odbor proti odpornému Zemanovi.

Ať žije Herman, skandoval dav

Ať žije Herman, skandovali přítomní, když začal hovořit ministr kultury. „Kulisy tady kolem nás ukazují k hodnotám, z nichž vyrůstá naše země. Vyplácí se mít rovnou páteř, to jsou stavební pilíře naší identity,“ konstatoval „Jsem hrdý, že jsem měl tu čest dalajlámu přivítat, udělal bych to znovu,“ připomněl nedávné setkání s tibetským duchovním.

Foto: David Taneček, ČTK

Ministr kultury za KDU-ČSL Daniel Herman promlouvá ke shromáždění na Staroměstském náměstí.

Miroslava Němcová (ODS), někdejší šéfka sněmovny, že prezident svými činy společnost rozděluje. „Ano,“ křičel dav. Němcová důrazně varovala před obracením naší země na Východ. „Patříme do Evropy normální parlamentní demokracie,“ uvedla. Textař a možný kandidát na prezidenta Michal Horáček na závěr svého projevu vyzval, aby lidé jako vzpomínku za ty, kteří za nás v temných dobách s temnem zápasili, zapálili svíčku. Zazněla také jeho píseň Sebastian.

Foto: Právo

Lidé dávali najevo nesouhlas.

Zhruba kolem osmé hodiny akce v centru Prahy skončila. Část účastníků se rozhodla vydat na Hradčanské náměstí. Lidé cestou mávali českými a tibetskými vlajkami a skandovali: „Ať žije Masaryk”, „pravdu na Hrad”, „Miloše do koše” a „máme tvoje trenky”. Dorazila i skupina mladých lidí s plastikou představující prezidenta Zemana v oranžovém slizu. „To je na fantazii každého, co si pod tím představí,” řekl jeden z mladíků a dodal „my tady toho pána nechceme”.

Foto: David Taneček, ČTK

Plastika představující prezidenta Zemana v oranžovém slizu

Na Hradčanské náměstí dorazili krátce před devátou hodinou a po chvíli protest v poklidu skončil.

Foto: David Taneček, ČTK

K soše T. G. Masaryka se vypravili lidé ze Staroměstského náměstí, kde se konala oslava alternativní oslava státního svátku.

Reklama

Výběr článků

Načítám