Hlavní obsah

Brady dostal od Sobotky medaili Karla Kramáře. Premiér se pustil do prezidenta

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Osmaosmdesátiletý Jiří Brady dostal ve čtvrtek ráno od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) medaili Karla Kramáře. Předávání se uskutečnilo v Kramářově vile. Sobotka při předání kritizoval prezidenta Miloše Zemana. Bradyho ve čtvrtek dopoledne rovněž ocení Poslanecká sněmovna.

Brady dostal medaily od premiéra SobotkyVideo: Václav Toman, Novinky

 
Článek

„S panem Jiřím Bradym jsem se osobně setkal ve Washingtonu, společně jsme navštívili tamní muzeum holocaustu. Pan Brady mi líčil svoje vzpomínky,“ vzpomínal Sobotka.

Uvědomoval si prý, že mluví s člověkem, který přežil vražedné hrůzy a zachovává si obrovskou víru ve spravedlnost. „Jiří Brady je pro nás příkladem, jak se svých pevných zásad nevzdat,” řekl v projevu.

Několik slov pronesl i k prezidentu Miloši Zemanovi, kritikou nešetřil. „Je mi líto, jaký spor se odehrál v případě udělení či neudělení. Je nešťastné rozdělovat společnost na příběhu člověka, jehož zásluhy jsou neoddiskutovatelné. Je nešťastné štěpit společnost v den státního svátku,“ konstatoval premiér.

Věděl jsem, že když to přežiju, budu silnější
Jiří Brady

Brady krátce zavzpomínal na koncentrační tábory v Terezíně a Osvětimi. „Věděl jsem, že když to přežiju, budu silnější,“ prohlásil.

Uvedl, že ocenění už dostal několik v zahraničí. „ Ale dostat to doma je zase něco úplně jiného. Nikdy jsem to nečekal. Ale musím vám říct, že to mnou pohnulo. To přijetí, které tady mám, si nikdo nedokáže představit,“ řekl dojatě Brady.

Ceremoniálu se účastnil i ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), který je Bradyho synovec, a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Do Kramářovy vily zavítal také předseda Židovské obce v Praze Jan Munk či tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus.

Foto: Úřad vlády ČR

Medaile Karla Kramáře

Ocenění uděluje předseda kabinetu jako poděkování za prokazatelné zásluhy o obnovu demokracie, práv a svobod člověka.

Medaile byla vytvořena u příležitosti 90. výročí vzniku první československé vlády a pojmenována po prvním československém předsedovi vlády Karlu Kramářovi. Návrh připravili Jiří Fidler a Jan Novák, výtvarně ji zpracoval akademický malíř Jindřich Žáček.

Od Sobotky už dříve medaili dostali například válečný veterán Emil Boček, bývalá velvyslankyně Rumunska v ČR Daniele Gîtmanová či někdejší velvyslanec Rakouské republiky v ČR Ferdinand Trauttmansdorff.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám