Hlavní obsah

Děláme jednu botu za druhou, zlobí se v ČSSD

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soc. dem. je pro své voliče nečitelná, obávají se někteří straníci. Ke znepokojení je vedou události posledních dnů. Nelíbí se jim především, že strana je stále rozpolcená v postoji k prezidentovi Miloši Zemanovi, a také to, že se sice hlásí k odkazu Václava Havla, ale pak se její špičky distancují od návštěvy dalajlamy. Podle některých straníků dělá ČSSD od prohry v krajských a senátních volbách jednu botu za druhou.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Takhle ty moderní liberály nenaženeme,“ rýpl si poslanec soc. dem., který si nepřál být jmenován, a připomněl povolební slova šéfa strany Bohuslava Sobotky, který vyzval kolegy k orientaci na mladé městské voliče. Stejně jako opozici i některé sociální demokraty rozladilo prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů – vedle Zemana tří soc. dem. – premiéra Sobotky, šéfa Senátu Milana Štěcha a předsedy Sněmovny, místopředsedy strany Jana Hamáčka, ve kterém se distancovali od dalajlamy během jeho návštěvy v Praze a potvrdili dobré vztahy s Čínou.

„Bylo to úplně zbytečné a vypadá to blbě,“ myslí si jiný poslanec. A to prý zvlášť proto, že prohlášení vzniklo jen pár dní poté, co se ČSSD u příležitosti 80. výročí narození Václava Havla přihlásila k jeho odkazu. Strana je od té doby pod palbou kritiky médií i uživatelů sociálních sítí.

Je to důsledek toho, že je ta strana v názoru na prezidenta Zemana silně názorově rozdělená. Sobotka patří ke skupině, podle které je Zeman problematický, jenže nemůže dopustit rozštěpení strany.
Jan Bureš, politolog

Na Facebooku, kam tiskový odbor pověsil i Sobotkovo prohlášení o tom, že se strana musí vrátit ke kořenům a hájení svobody a demokracie, sklízí posměch. „S tím hájením svobody a demokracie to raději moc nepřehánějte. Víte, že jsou na to vaši čínští kamarádi hákliví,“ píše jeden z uživatelů.

Podobných výroků, které nadávají špičkám strany do pokrytců, jsou však na internetu desítky či stovky. A liší se i v obsahu. Zatímco někteří ČSSD vytýkají, že je s prezidentem Milošem Zemanem „jedna ruka“, druhá parta paradoxně vyčítá pravý opak a odklon od hlavy státu.

Koho na Hrad?

Ve straně se šušká, že za prohlášením, které pochází z pera ministra zahraničí a místopředsedy soc. dem. Lubomíra Zaorálka, může stát i tlak bývalého ministra obrany za ČSSD a někdejšího volebního manažera strany Jaroslava Tvrdíka, místopředsedy představenstva čínské společnosti CEFC, která dělá miliardové investice v České republice. Kritiku navíc oživilo i rozhodnutí ČSSD zúčastnit se oslav svátku 28. října na Pražském hradě.

Část soc. dem. se domnívá, že strana je měla stejně jako lidovci, ODS a TOP 09 bojkotovat kvůli informacím, že se Zeman rozhodl neudělit medaili Jiřímu Bradymu kvůli setkání jeho synovce Daniela Hermana s dalajlamou. „Je to důsledek toho, že je ta strana v názoru na prezidenta Zemana silně názorově rozdělená. Sobotka patří ke skupině, podle které je Zeman problematický, jenže nemůže dopustit rozštěpení strany,“ hodnotí situaci pro Právo politolog Jan Bureš.

Názorová rozpolcenost

Rozdělení strany v názoru na prezidenta ilustruje mimo jiné fakt, že zatímco Sobotka tvrdí, že se Zeman hodnotám soc. dem. vzdálil, první místopředseda strany Milan Chovanec si přeje hlavu státu podpořit v její další případné kandidatuře v roce 2018. Názorová rozpolcenost uvnitř ČSSD podle Bureše může vést až k rozdělení partaje na dvě.

Je to naprosto nelogické ve vztahu k tomu, o čem Sobotka mluví. Jestli chce být předsedou, který straně přitáhne mladší, městské a vzdělané voliče, tak ani postoj k Číně, ani k Zemanovi mu voliče nepřitáhnou, ale odradí.
Jan Bureš, politolog

„To je to, co si Zeman přeje,“ myslí si Bureš. Sobotka pak prý podle něj dělá vše, aby stranu udržel pohromadě. Navenek však takové jednání působí jako „lavírování“. „Dá se očekávat, že i v otázce kandidáta na prezidenta bude ČSSD lavírovat, možná se pokusí vůbec to až do sněmovních voleb neřešit, protože když se k Zemanovi přihlásí, tak se od nich odvrátí voliči, kteří se Zemanem nesouhlasí, a naopak,“ uvedl Bureš.

Jenže takové chování podle politologa voliče odradí stejně. „Je to naprosto nelogické ve vztahu k tomu, o čem Sobotka mluví. Jestli chce být předsedou, který straně přitáhne mladší, městské a vzdělané voliče, tak ani postoj k Číně, ani k Zemanovi mu voliče nepřitáhnou, ale odradí. On jim vzkazuje, že by ČSSD volit neměli, protože  nikdo neví, co od strany může čekat,“ dodal Bureš.

Související témata

Foto: Novinky
Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

A prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů? „Je to neuvěřitelná chyba. Snižuje to důvěryhodnost České republiky před spojenci. Vypadáme jako země, která není suverénní a podřizuje se velmoci,“ dodal Bureš.

Reklama

Výběr článků

Načítám