Hlavní obsah

Nižší DPH na pivo a potraviny už není téma, shodla se koalice

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Téma snižování daně z přidané hodnoty (DPH) u potravin nebo točeného piva už současná vláda nebude otvírat. V pondělí se na tom dohodla koaliční rada. Novinářům to řekli předsedové poslaneckých klubů ČSSD, ANO a lidovců.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek (vlevo) a předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák

Článek

„Bohužel nedošlo k dohodě. Kolegové ze soc. dem. s tímto postupem nesouhlasili. Z našeho pohledu to je škoda, chtěli jsme pomoci hospodským, kteří zavádí EET,“ litoval šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

„Pokud jeden z koaličních partnerů nesouhlasí nebo nechce, nemá smysl, abychom to tlačili jinými stranami. Měl by to být vládní návrh. Pro tuto chvilku je to uzavřené téma,“ dodal Faltýnek.

Nerýsuje se ani přibližná shoda, řekl Sklenák

To následně potvrdil i předseda poslaneckého klubu soc. dem. Roman Sklenák. „Po několika týdnech, kdy jsme to diskutovali uvnitř svých stran, jsme konstatovali, že se nerýsuje ani přibližná shoda a toto téma opustíme,“ komentoval.

Šéf lidoveckých zákonodárců Jiří Mihola ale nevyloučil, že by se téma mohlo otevřít příští rok před sněmovními volbami. „Myslím, že někoho to určitě napadne. S tím pivem je to vždycky taková zajímavá diskuse. Ale je potřeba přemýšlet reálně,“ podotkl.

Koalice snížení DPH řešila už několikrát, nikdy se ale nedokázala dohodnout. ČSSD prosazuje snížení daně z přidané hodnoty u základních potravin na 10 procent. Hnutí ANO Andreje Babiše chce zase nižší DPH u točeného piva, a to z 21 na 15 procent. Argumentuje tím, že to při zavedení EET uleví hospodským, kteří neprodávají jídlo. Evidence pro ně začíná platit od letošního prosince.

K mému překvapení to jednání bylo konstruktivní
Jaroslav Faltýnek, předseda poslanců ANO

Koaliční rada se nedokázala shodnout na zálohovaném výživném či sociálním bydlení, o návrzích bude dál jednat. „Dohodli jsme se, že to zatím není ve fázi, kdy by to mohlo jít do vlády. Nenašli jsme shodu a budeme dále pokračovat na expertní úrovni,“ konstatoval Faltýnek.

Schůze byla nicméně podle všech tří předsedů věcná a bez větších emocí. Čekalo se totiž, že koaliční rada bude řešit spory z minulého týdne, kdy ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) popsal jednání vlády za velmi „výživné“.

„K mému překvapení to jednání bylo konstruktivní,“ řekl Faltýnek. I podle Miholy proběhlo jednání v klidné atmosféře. „To vzrušení přišlo až na závěr se zákonem, který se nám vrací ze Senátu - střet zájmů. Vzrušení bylo takové, že příští koaliční setkání by se mělo věnovat především této záležitosti. Největší vzrušení bylo na straně hnutí ANO a pana ministra financí,“ přiblížil Mihola.

Zákon o střetu zájmů vrátil Sněmovně Senát minulý týden. Takzvaný lex Babiš, by měl podle horní parlamentní komory platit až od září 2017, nikoliv už od ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám