Hlavní obsah

Vláda nesouhlasí s posunutím EET, jak navrhuje Kalousek

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Elektronická evidence tržeb (EET) by měla platit od prosince. Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) totiž v pondělí podle očekávání odmítl návrh poslanců TOP 09, který chtěl evidenci posunout o dva roky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Vláda přijala negativní stanovisko k poslaneckému návrhu, který požadoval odložit zavedení EET,“ sdělil Novinkám mluvčí vlády Martin Ayrer.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek chce EET zrušit, ale jako jednu z variant navrhl odložit evidenci o dva roky. Topce vadí, že zákon začne platit pro každého podnikatele jinak.

Od prosince budou muset tržby evidovat hotely a restaurace. Od března příštího roku se bude vztahovat na maloobchodní a velkoobchodní firmy. Od 16. měsíce od účinnosti mají být evidovány všechny tržby kromě tržeb řemeslníků, které se pod zákon dostanou od 18. měsíce od účinnosti.

Návrh nyní poputuje do Sněmovny, kde se k němu budou moct vyjádřit poslanci. Kalousek chce normu projednat zrychleně.

Plíšek: Chceme zabránit chaosu

Jeden z předkladatelů novely Martin Plíšek (TOP 09) kritizoval vládu za to, že se k návrhu vyjádřila až po třiceti dnech a zdržela tak projednávání návrhu.

„Stanovisko přitom mohla dát do týdne. I přes její negativní postoj, budeme navrhovat zařazení naší novely na program právě probíhající schůze Poslanecké sněmovny. Chceme zabránit chaosu a zmatkům při spouštění evidence tržeb a nerovnému zacházení s podnikateli ze strany státu,” uvedl Plíšek.

Reklama

Výběr článků

Načítám