Hlavní obsah

Strany v Královéhradeckém kraji podepsaly koaliční dohodu, ANO zůstalo mimo

• Aktualizováno
Právo,

Pět politických subjektů stvrdilo v pondělí své rozhodnutí vést následující čtyři roky Královéhradecký kraj. V Hradci Králové podepsali zástupci ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09 koaliční dohodu. V 45 členném zastupitelstvu budou disponovat většinou 24 hlasů. Hejtmanem má být dosavadní vysokoškolský pedagog Jiří Štěpán (ČSSD).

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Hejtmanem Královéhradeckého kraje má být lídr ČSSD Jiří Štěpán.

Článek

V opozici skončí v kraji vítězné hnutí ANO, koalice Pirátů a Strany zelených a koalice SPD-SPO.

„V rámci podepsané koaliční dohody jsme nastínili priority programového prohlášení krajské rady, které chceme přijmout nejpozději do měsíce od ustavujícího zastupitelstva. Tedy nejdéle do poloviny prosince,“ uvedl Štěpán s tím, že ke společným prioritám patří modernizace náchodské nemocnice, dokončení dálnice D11, opravy silnic nižších tříd nebo optimalizace sítě středních škol či dokončení tendru na veřejnou autobusovou dopravu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Domluvené koalice v krajích

Zveřejněna byla také již jména nových členů krajské rady. Podle koaliční dohody bude prvním náměstkem hejtmana někdejší policejní prezident Martin Červíček (ODS), který bude mít v gesci oblast dopravy. Druhým náměstkem dohledem na sociální oblast bude Vladimír Derner (Koalice pro Královéhradecký kraj). Školství a kultura připadne třetí náměstkyni, jíž bude poslankyně Martina Berdychová (Starostové a Východočeši), a zdravotnictví bude mít na starosti náměstek Aleš Cabicar (TOP 09).

Zbývajícími uvolněnými členy krajské rady budou místostarosta Meziměstí Pavel Hečko (ČSSD), právník Václav Řehoř (ODS), bývalý starosta Hostinného Karel Klíma (Koalice pro Královéhradecký kraj) a Rudolf Cogan (Starostové a Východočeši).

Soud řeší stížnost na průběh voleb

Ustavující zastupitelstvo by se mělo uskutečnit v pondělí 7. listopadu od 10 hodin. Do té doby je však nutné vypořádat stížnost na průběh voleb, podanou na královéhradecký krajský soud.

„Obdrželi jsme jednu stížnost. Vzhledem k tomu, že zde však padla zmínka o podjatosti, využijeme k vypořádání zřejmě celých zákonných dvacet dnů,“ řekla Právu v pondělí mluvčí krajského soudu Podeszwová. Stížnost podal občan z Ostroměře na Jičínsku, který se již dříve u soudů neúspěšně domáhal neplatnosti různých voleb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám