Hlavní obsah

Gazdík plánuje alternativní oslavu 28. října, Babiš účast na Hradě zvažuje

– Praha • Aktualizováno

Kauza kolem nevyznamenání Jiřího Bradyho, strýce ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) rozdělila politiky. Místopředseda sněmovny Petr Gazdík (STAN) organizuje náhradní oslavu 28. října. Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek na udílení vyznamenání dorazí. Naopak ministr financí Andrej Babiš počká, jak situace dopadne.

Foto: Novinky

Petr Gazdík

Článek

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš v sobotu po návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Lánech uvedl, že považuje situaci kolem neudělení státního vyznamenání pro Jiřího Bradyho za velmi nešťastnou. Kvůli kauze se podle něj sejde předsednictvo hnutí a zváží, zda se nepřipojí k bojkotu oslav na Hradě.

„Počkáme si, jak to dopadne. Musíme si to vyříkat v hnutí. Já nemohu mluvit za hnutí sám. Je nešťastné, že jsou v naší společnosti stále takové spory. Radost z toho nemám, zvláště když jde o osud člověka, který byl v koncentračním táboře. Je mi to vůči němu líto,“ uvedl Babiš. Podle něj se teď musí snažit Hrad vše vysvětlit.

Na dotaz, co se musí stát, aby zákonodárci za ANO na oslavy šli, uvedl: „ Pokud panu Bradymu vyznamenání bylo slíbeno a není tam spojitost s dalajlamou, tak by to měl dostat. Pokud to spojeno je, tak je to pro nás nepřijatelné.“

Kalousek přijde

„Nebyl jsem tam ani loni,“ uvedl Petr Fiala. Strana podle něj nikomu nebude nařizovat, jak se chovat. O vhodné reakci se ale ještě poradí na jednání poslaneckého klubu. „Už teď je ale jasné, že většina našich zákonodárců se akce na Hradě nezúčastní,“ dodal Fiala.

Předseda TOP 09 naopak na Hrad přijde. „Svátek 28. října a Pražský hrad nepatří panu prezidentovi, ty patří celé České republice. A veřejný činitel by měl slavit státní svátek. Já na Hrad půjdu, protože když tam nepůjdeme my, tak tam půjdou jen oni, a to si Hrad nezaslouží,” prohlásil Kalousek s tím, že jde o jeho osobní názor, který nechce nikomu vnucovat.

Alternativní oslava na Staroměstském náměstí

Místopředseda Poslanecké sněmovny (STAN) Petr Gazdík dokonce plánuje alternativní oslavu státního svátku na Staroměstském náměstí.

Podle něj v situaci, kdy se státní vyznamenání udělují podle politických názorů příbuzných, už není možné mlčet. „To se dostáváme někde do polototalitního nebo totalitního režimu, to jsme zažili za komunismu nebo fašismu,“ řekl Gazdík. Mou povinností jako ústavního činitele je uctít státní svátek, rád bych to ale udělal důstojným způsobem, proto ho chceme oslavit někde jinde a nějak jinak, dodal.

Podle Gazdíka na Staroměstské náměstí přijde bývalý senátor Petr Pithart, textař a budoucí prezidentský kandidát Michal Horáček, ale i Daniel Herman.

Ministr zemědělství a místopředseda KDU-ČSL Marián Jurečka na svém twitterovém účtu rovněž prohlásil, že se na Hrad nedostaví.

Halík vyzval k neúčasti

Katolický kněz Tomáš Halík zase vyzval hosty pozvané na Hrad, aby se slavnostního večera neúčastnili.

„Chtěl bych poté, co se ukázalo, jak hanebným způsobem Miloš Zeman vydíral ministra Hermana v souvislosti s návštěvou Jeho Svatosti dalajlamy, a z nízké msty vyškrtl ze seznamu vyznamenaných jeho strýce, vyzvat všechny slušné lidi mezi pozvanými na hradní recepci 28. října - a zejména představitele církví, kulturního a akademického světa - aby se na protest a ze solidarity s panem Jiřím Brady udělování státních vyznamenání letos nezúčastnili,” uvedl Halík.

Vyznamenaní mají také podle něj zvážit, zda mohou letos ocenění „beze studu“ přijmout.

Mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček na twitteru reagoval narážkou na projev Klementa Gottwalda z února 1948.

Předseda senátu Milan Štěch (ČSSD) se naopak teprve rozhoduj, jak na celou kauzu zareaguje. „Potvrdí-li se, že prezident republiky ze seznamu vyznamenaných a pozvaných osobností k převzetí státního vyznamenání vyškrtl pana Jiřího Bradyho, je to pro mne nepřijatelné. Se státními vyznamenáními se musí zacházet důstojně. Pokud nebude celá záležitost vysvětlena a slušně vyřešena, budu nucen adekvátně na ni zareagovat,“ uvedl v sobotu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám