Hlavní obsah

Cirkus kolem dalajlamy pokračuje: Hermanův strýc prý v odvetě vyznamenání od Zemana nedostane

Prezident Miloš Zeman o státním svátku 28. října nevyznamená pamětníka Jiřího Bradyho, který přežil holocaust a dodnes o něm přednáší. Informaci přinesl server Aktuálně.cz, který se odvolává na jeho dceru Laru. Ta řekla, že vyškrtnutí jejího otce z harmonogramu slavnostního večera může souviset se schůzkou ministra kultury Hermana (KDU-ČSL) s dalajlamou. Brady je totiž strýcem Hermana.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Synovec Jiřího Bradyho, ministr kultury Daniel Herman (vlevo) se setkal s tibetským duchovním vůdcem. dalajlamou.

Článek

Hrad ale tvrzení rodiny odmítá s tím, že dosud oficiálně ani neoficiálně žádný seznam vyznamenaných nezveřejnil. „Kdo bude vyznamenán, ví pan prezident a pan premiér, který kontrasignuje. A u pana premiéra vskutku nevěřím, že by seznam před 28.10. „vyzvonil“. Nominací je vždy více než skutečně vyznamenaných,“ řekl Novinkám prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Osmaosmdesátiletý Jiří Brady prošel Terezínem i Osvětimí a celý život o hrůzách holocaustu píše a přednáší po celém světě.

Podle Lary Bradyové lidé z kanceláře prezidenta minulý týden telefonovali do Kanady, kde Brady od roku 1949 žije, aby ho o nominaci informovali.

Cirkus kolem dalajlamy

Ministr kultury Herman v posledních dnech čelí kritice vlády a prezidenta kvůli tomu, že se sešel s duchovním vůdcem dalajlamou během jeho návštěvy v Praze. Čína v úterý pohrozila Česku zhoršením vztahů kvůli schůzkám politiků s tibetským duchovním vůdcem. Ve stejný den večer vydali nejvyšší čeští ústavní činitelé prohlášení o respektu k územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí.

„Exulant a separatista”

Velvyslanectví Čínské lidové republiky v České republice pak ve čtvrtek na svém webu zveřejnilo ještě prohlášení, v němž vyjádřilo "silnou nespokojenost" a "důrazný nesouhlas" se schůzkami předních politiků s tibetským duchovním vůdcem.

"14. dalajláma je politický exulant, který se v zahraničí pod maskou náboženství dlouhodobě věnuje protičínským separatistickým aktivitám. Důrazně se stavíme proti tomu, aby úřední osoby kterékoliv země s dalajlamou vstupovaly do jakékoliv formy kontaktu," uvedla ambasáda.

"Dalajlamovo poselství tolerance je prý ´protičínskou´ činností. V 80. letech mě STB vyslýchala kvůli ´protičeskoslovenské´ činnosti. Náhoda..?," reagoval dnes Herman na twitteru na prohlášení čínského velvyslanectví.

S tibetským duchovním vůdcem dalajlamou se vedle Hermana sešli mimo jiné i vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a ministr Jiří Dienstbier (ČSSD).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám