Hlavní obsah

Tejc zaútočil na Sobotku, od straníků to schytal

Právo, Jan Martinek

Poslanec ČSSD a šéf ústavně-právního výboru sněmovny Jeroným Tejc v pátečním rozhovoru pro Právo zatroubil do útoku proti předsedovi sociální demokracie Bohuslavu Sobotkovi. Mezi spolustraníky zatím sklidil kritiku.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Podle Tejce ČSSD v krajských a senátních volbách jednoznačně prohrála a za celostátní průměr (15 procent) zodpovídá vedení. O znovuzvolení Bohuslava Sobotky by podle něj mohli rozhodnout všichni členové strany, ne jen delegáti sjezdu, který se koná v březnu příštího roku.

„Pokud by si pan předseda Sobotka chtěl ověřit svou autoritu v soc. dem., měl by podstoupit přímou volbu členů, kterou máme ve stanovách, a nespoléhat jen na podporu sjezdu. Toto rozhodnutí může stále ještě učinit,“ řekl Právu Tejc.

 Chvojka: Zkritizování ČSSD považuji za nešťastné 

Zejména ale u „sobotkovského“ křídla narazil. „Jeroným Tejc se rozhodl veřejně zkritizovat vedení ČSSD, což nepovažuji za šťastné. Neznám jeho ambice a motivace, ale cítím, že výsledek krajských voleb je jen zástupný problém,“ řekl Právu místopředseda poslaneckého klubu Jan Chvojka.

Dodal, že stanovy ČSSD přímou volbu skutečně za určitých podmínek připouštějí. „Nepovažuji ale za správné z ničeho nic opouštět volbu sjezdem, kterou mají členové dlouhodobě zažitou,“ dodal.

„Já bych spíše upřednostnil, aby se změnily primárky a členové mohli víc rozhodovat o podobě kandidátních listin. Ani proti přímé volbě předsedů nic nenamítám, ale doporučoval bych začít spíš na úrovni krajů a okresů,“ řekl Právu ministr pro lidská práva za ČSSD Jiří Dienstbier.

Do Tejce se „obula” i Marksová

„Nad prvky přímé demokracie budeme diskutovat na příštím sjezdu. Můžeme si to vyzkoušet třeba při výběru poslanců za Brno,“ popíchla Tejce, který je brněnským poslancem, místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce Michaela Marksová.

Posílením vnitrostranické demokracie se podle ní sociální demokracie zabývá už několik let. „Letos jsme poprvé měli vnitrostranické primárky při výběru lídrů do krajských voleb, podobně budeme vybírat i kandidáty na prezidenta,“ řekla Marksová.

„Ať si Tejc hlavně zamete před vlastním prahem,“ sdělil Právu vysoce postavený člen ČSSD, který si nepřál být jmenován.

Jeroným Tejc Sobotku v Právu zkritizoval také za to, že uplatňoval dvojí metr v některých kauzách, které se ČSSD týkaly. „Olomoucký hejtman Rozbořil, obviněný za pronesený jedné věty někde v restauraci, nesměl kandidovat v krajských volbách. Měl bych pro tento postup pana předsedy pochopení, kdyby se na druhou stranu v roli poradce na ministerstvu školství neobjevil pravomocně odsouzený Karel Březina,“ řekl Právu Tejc.

Anketa

Měl by Bohuslav Sobotka při obhajobě postu šéfa ČSSD podstoupit v rámci strany přímou volbu?
Ano
89,9 %
Ne, stačí podpora delegátů sjezdu
10,1 %
Celkem hlasovalo 2069 čtenářů.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Jeroným Tejc na on-line chatu

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám