Hlavní obsah

Herman se setkal s dalajlamou. Jsem ministrem svobodné a suverénní země, řekl

ČTK, sir

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) v úterý ráno přijal tibetského vůdce dalajlamu a setkání v sídle ministerstva kultury na Maltézském náměstí si nenechali ujít ani další zástupci lidovců. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dříve uvedl, že schůzky členů kabinetu s dalajlamou jsou jejich soukromou iniciativou.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr kultury Daniel Herman se setkal 18. října v Praze s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

Článek

Herman uvedl, že dalajlamu přijal jako představitele významného světového duchovního směru, protože do jeho resortu spadá agenda církví, a tedy i duchovních věcí.

„Jsem ministrem svobodné a suverénní země. Je pro mne ctí, že se mohu setkat s dalajlamou, jednou z nemnoha morálních autorit současného světa,“ uvedl na svém profilu na Twitteru Daniel Herman.

Dalajlama: Soucit nade vše

Dalajlama mluvil s Hermanem o potřebě soucitu, který je podle něj hlavní silou pro dosažení míru. Buddhistický mnich zmínil také svou marxistickou orientaci v otázce ekonomické. Odsoudil ale, kam marxismus došel „po Leninovi”. „Původní teorie marxismu o rovnosti všech lidí je soucitná myšlenka,” řekl.

Kromě Hermana se s dalajlamou sešli i místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (KDU-ČSL), dále předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, bývalá europoslankyně Zuzana Roithová či senátor Petr Šilar (oba KDU-ČSL).

Návštěvě dalajlamy v Praze se na začátku roku snažili protestem zabránit čínští diplomaté. Po ministerstvu zahraničí žádali, aby buddhistickému mnichovi zabránilo přijet nebo veřejně vystoupit. Resort jim ale nevyhověl. Stalo se tak ještě před letošní návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v ČR.

Dalajlama byl v minulosti častým hostem někdejšího prezidenta Václava Havla. Jeho nástupci Václav Klaus ani Miloš Zeman se s ním dosud nesetkali.

Související téma:

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

PÁTEK: Dalajláma přednáší na konferenci ve Vídni.

Tibetský duchovní vůdce přijel do Prahy na konferenci Forum 2000, zčásti věnované také odkazu Václava Havla, ze Slovenska. Tam se dalajlama o víkendu setkal s prezidentem Andrejem Kiskou, což vyvolalo oficiální protest. Čínské ministerstvo zahraničí schůzku označilo za narušení politiky jedné Číny, kterou se podle úřadu Slovensko zavázalo respektovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám