Hlavní obsah

Ve Sněmovně se mluvit nemusí vůbec, ukazují dva poslanci

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parlament je žvanírna, nechává se slyšet ministr financí Andrej Babiš (ANO). Poslanci Richard Dolejš (ČSSD) a Karel Pražák (nez.) však dokazují, že když se chce, nemusí se mluvit vůbec. Na plénu Sněmovny nevystoupili u řečnického pultu od počátku volebního období ani jednou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec ČSSD Richard Dolejš

Článek

Jihočeský poslanec Pražák má pro to jednoduché vysvětlení – od dubna 2015, kdy opustil klub hnutí Úsvit, nemá oporu žádné politické strany a postoje jednoho nezařazeného poslance ostatní nezajímají. „Věci, kterými se zabývám, řeším ve výboru. Na plénu nevím, co bych jedním hlasem vyřešil,“ řekl Právu Pražák.

Obvykle prý hlasuje pro zákony, které předkládá koalice. Názorově mu nejvíce vyhovuje hnutí ANO. „Ale nemyslím si, že by bylo nutné, abych někam přestupoval. To bych zase začal být označován za přeběhlíka,“ dodal Pražák, který je členem výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Foto: archiv Úsvit, Právo

Poslanec Karel Pražák

Pracuji v komisích a výborech, říká Dolejš

Vlivný poslanec, dlouholetý šéf středočeské sociální demokracie a současný člen předsednictva strany Richard Dolejš si na nedostatek opory strany stěžovat nemůže, přesto se ještě veřejně před objektivy kamer o své myšlenky s ostatními poslanci nepodělil ani on.

„Není to žádný záměr. Schůze Sněmovny se aktivně účastním. Mé aktivity jsou však momentálně soustředěny na práci v komisích a výboru. Takže vystupuji na schůzích výboru, komise pro kontrolu BIS a vyšetřovací komise k reorganizaci policie,“ řekl Právu Dolejš.

Velkou část práce prý směřuje i do práce pro region. „S tím souvisí i moje písemné interpelace, a to především na ministra dopravy. V nadcházejícím období budu soustředit aktivity i na plénu Sněmovny, a to v souvislosti se zákonem o kontrole zpravodajských služeb a činnosti vyšetřovací komise,“ dodal.

Nemluvové jsou i v ANO

Předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Roman Sklenák mu dává za pravdu. „Nehodnotím poslance podle toho, kolikrát a jak vystoupí u mikrofonu. Práce poslance je o mnoha dalších věcech. Richard Dolejš je aktivním a platným členem klubu,“ řekl Právu.

Málomluvných poslanců je ve Sněmovně víc. Z klubu ČSSD je to například i Lubomír Toufar, který se k mikrofonu vydal od listopadu 2013 až dosud dvakrát a přednesl u něj dohromady deset vět. Nijak sdílná není ani Markéta Wernerová, která řečnila pětkrát, ale vždy jen jako zpravodajka k tisku nebo aby se přihlásila k pozměňovacímu návrhu.

Foto: ČSSD

Markéta Wernerová (ČSSD)

Svoje nemluvy má i hnutí ANO. Patří k nim například přeběhlík z TOP 09 Karel Tureček a Pavel Volčík. Každý z nich ve Sněmovně vystoupil pouze dvakrát, a to ve chvíli, kdy byli jako zpravodajové zákonů vyzváni k vyjádření postoje za výbor.

V protikladu k nim stojí ve Sněmovně třeba šéf TOP 09 Miroslav Kalousek nebo šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura. Ti se od listopadu 2013 postavili k mikrofonu ve Sněmovně již několiksetkrát. Prostor jim však dává i jejich možnost vystoupit přednostně, tedy v době, kdy není vyhlášena rozprava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám