Hlavní obsah

Lidovci zvítězili, lidé k volbám nepřišli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vítězem voleb do Senátu je KDU-ČSL. Do horní komory se dostane devět kandidátů, kteří kandidovali za KDU-ČSL nebo s její podporou. Úspěšní jsou také Starostové a nezávislí v pěti obvodech. Naopak propadli sociální demokraté a hnutí ANO. ANO má nakročeno ke třem mandátům, ČSSD ke dvěma.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek senátních voleb 2016

Článek

TOP 09 se vrací do Senátu, neboť získala dva mandáty. Tomáše Czernina na Jičínsku a Jiřího Růžičku v Praze 6. Uspěli rovněž dva kandidáti hnutí Severočeši. Post obhájila senátorka Alena Dernerová v Mostě a zvolen byl i Jaroslav Doubrava v Ústí nad Labem.

Za Starosty a nezávislé uspěl na Karlovarsku Jan Horník a v Mělníku Petr Holeček, na Liberecku bodoval Michael Canov za STAN a Starosty za Liberecký kraj. STAN podporovali rovněž oba úspěšné kandidáty TOP 09.

ODS uspěla v Berouně, kdy byl zvolen Jiří Oberfalzer a na Českokrumlovsku, kde byl zvolen Tomáš Jirsa. Podporu ODS měl rovněž Miloš Vystrčil v Jihlavě a nezávislý kandidát Zdeněk Nytra v obvodu Ostrava-město.

Pro ANO a ČSSD je výsledek druhého kola debaklem. ANO mělo ve druhém kole 14 uchazečů a ČSSD devět.

Lidovcům nepochybně napomohla k vítězství nízká volební účast, která se pohybovala kolem 15,4 procent. Bodovali ve většině moravských obvodů. Kupodivu neuspěl někdejší hejtman Stanislav Juránek v Brně, který prohrál s Jiřím Duškem z ANO.

Za ČSSD neuspěl Zdeněk Škromach, Jan Mládek ani Jiří Šlégr. Zvoleni byli naopak Jan Žaloudík za obvod Brno-město a Jaromír Strnad v Kutné Hoře. [celá zpráva]

ANO zabodovalo v Brně, Táboře a Bruntále. V Táboře Jaroslav Větrovský porazil Jana Mládka, v Bruntále Ladislav Václavec komunistu Ladislava Sekaninu.

Reklama

Výběr článků

Načítám