Hlavní obsah

ON-LINE: V senátních volbách vítězí lidovci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V sobotu ve 14 hodin se uzavřely hlasovací místnosti. Lidé v 27 obvodech ve druhém kole senátních voleb rozhodovali o složení třetiny horní parlamentní komory. Druhé kolo podle průběžných informací provázela nízká účast, hlasovat přišla zřejmě méně než pětina voličů.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ilustrační foto

Článek

16:40 - „Úžasný výsledek,“ komentoval předběžné výsledky hnutí Starostů a nezávislých jejich šéf Petr Gazdík. Je rád, že to vypadá na pět senátorů, plus jeden možný člen horní komory z koaličních Patriotů, a to v Plzni Václav Chaloupek.

„Pokud by byl výsledek takový i po sečtení všech hlasů, tak máme v Senátu jedenáctičlenný klub, což by nám umožnilo výrazněji promluvit do dění komory,“ řekl Právu Gazdík.

16:12 - Senátorské křeslo na Orlickoústecku obhájil Petr Šilar (KDU-ČSL). V dnešním druhém kole voleb porazil se ziskem 63,92 procenta hlasů advokáta Jana Lipavského (ANO).

Miroslav Kalousek komentuje volební účastVideo: Novinky

16:08 - Nízkou volební účast ve druhém kole dokumentuje jeden z okrsků na Benešovsku. V Lokti tam nepřišel ve druhém kole senátních voleb ani jeden volič, informoval Český statistický úřad.

16:05 - „Myslím, že rozhodla široká podpora z řad všech demokratických stran. Podporovala mne KDU-ČSL a starostové a po výsledcích prvního kole se připojila i ODS a sociální demokraté. Je to doklad toho, že by politika měla být o spolupráci a demokracii,“ řekl nově zvolený senátor za obvod Jičín Tomáš Czernin (TOP 09 a STAn). V Senátu by se rád věnoval oblasti životního prostředí a péče o krajinu.

15:56 -  Michael Canov zvítězil v Liberci, získal 80,18 procenta. Porazil kandináta ANO Marka Vávru, který získal 19,81 procent.

15:38 - Za Tábor bude v Senátu Jaroslav Větrovský za ANO, porazil ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD).

K volebnímu souboji přistupuji s pokorou, říká VětrovskýVideo: Václav Toman, Novinky

15:37 - Senátorem za Olomoucko bude lékař Lumír Kantor (za KDU-ČSL). Zvítězil nad poslancem ANO a rovněž lékařem Milanem Brázdilem (ANO).

15:36 - Končícího senátora Antonína Maštalíře (ČSSD) za ostravský obvod 70 vystřídá v horní parlamentní komoře ředitel moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra. Kandidoval jako nezávislý kandidát. V druhém kole porazil bývalou senátorku Lianu Janáčkovou (Nezávislí).

15:32 - Senátorkou za Kroměřížsko bude ředitelka centra pro seniory Šárka Jelínková (KDU-ČSL), porazila Jana Haška (za ANO).

15:32 - Nynější vládní koalici zůstane v Senátu ústavní většina 49 hlasů. Do klubů ČSSD, ANO a KDU-ČSL podle propočtů přibude potřebných 14 senátorů.

15:30 - „Jsem rád, že mohu pogratulovat čtyřem našim kandidátům: Tomáši Jirsovi, Jiřímu Oberfalzerovi, Miloši Vystrčilovi a nezávislému kandidátovi s podporou ODS a TOP 09 Zdeňku Nytrovi ke zvolení,” okomentoval výsledky šéf ODS Petr Fiala.

Petr Fiala komentuje volby z JihlavyVideo: Jana Pechová, Právo

15:26 - Senátorem za obvod 55 Brno-město bude opět onkolog Jan Žaloudík (za ČSSD). V druhém kole voleb zvítězil nad radním Pavlem Staňkem (ANO).

15:25 - Senátorkou za Prahu 10 bude opoziční zastupitelka Renata Chmelová (za KDU-ČSL). Ve druhém kole voleb porazila lékaře Jiřího Holubáře (za TOP 09).

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Renata Chmelová za KDU-ČSL

15:24 - Za Bruntálsko vystřídá v Senátu bývalého hejtmana Jaroslava Palase ředitel krnovské nemocnice Ladislav Václavec (ANO). Podle propočtů ČTK zvítězil nad Ladislavem Sekaninou (KSČM).

15:24 - Post senátora obhájil Jiří Oberfalzer z ODS. Ve volebním obvodu Beroun porazil podnikatele Bohumila Stibala kandidujícího za ANO.

15:23 - Vítězem druhého kola senátních voleb na Pardubicku se stala Miluše Horská (KDU-ČSL). Senátorský post obhájila před starostou Jaroslavem Menšíkem (ANO).

15:22 - Osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa (za ANO) senátorem nebude. Na Karlovarsku ho porazil současný senátor Jan Horník (STAN).

15:21 - Plzeň bude v Senátu zastupovat autor večerníčků Václav Chaloupek (OPAT). Porazil senátorku Dagmar Terelmešovou (ČSSD).

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Režisér a scenárista Václav Chaloupek

15:19 - Poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) senátorkou za Prahu 11 nebude. V souboji o křeslo v horní parlamentní komoře ji porazil tamní dlouholetý zastupitel a spoluzakladatel Hnutí pro Prahu 11 Ladislav Kos.

Volební souboj nebyl snadný, říká Helena VálkováVideo: Václav Toman, Novinky

15:16 - Senátorem za obvod 58 Brno-město se stal Jiří Dušek (ANO) se ziskem 51,94 procenta. Vyhrál nad dosavadním senátorem a bývalým hejtmanem Stanislavem Juránkem (KDU-ČSL), který získal 48,05 procenta.

15:08 - Senátorem za v Ústí nad Labem se stal Jaroslav Doubrava se ziskem 57,8 procenta. Porazil Františka Holešovského za ANO.

Situace ve volebním štábu ODS v JihlavěVideo: Jana Pechová, Právo

15:05 - Senátorské místo za obvod Most obhájila Alena Dernerová. Se ziskem 70,8 procenta porazila hokejistu Jiřího Šlégra (za ČSSD). Ten získal 29,18 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Návrh na vyškrtnutí padl i v případě senátorky Aleny Dernerové (na fotografii).

15:03 - Ve volebním souboji stávajícího senátora Tomáše Jirsy (ODS) a lékaře Jindřicha Floriána (ČSSD) zvítězil na Českokrumlovsku podle propočtů Jirsa.

15:00 - Novým senátorem za Blanensko bude podle propočtů místostarostka Boskovic Jaromíra Vítková (KDU-ČSL). Ve druhém kole voleb porazila Jana Machače (ODS).

14:59 - V souboji o Senát zvítězil na Novojičínsku podle propočtu Petr Orel (SZ) nad novojičínským starostou Jaroslavem Dvořákem (ČSSD).

14:58 - Novým senátorem za Jičínsko podle propočtů bude Tomáš Czernin (TOP 09+STAN). Ve volebním finále porazil jičínského starostu Jana Malého (ANO).

14:57 - Za senátní obvod Frýdek-Místek se zřejmě stane senátorem vládní zmocněnec pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj Jiří Cienciala (OBČANÉ SPOLU - NEZÁVISLÍ). V druhém kole voleb porazil poslankyní KDU-ČSL Pavlu Golasowskou. Dosavadní senátor Petr Gawlas (ČSSD) do druhého kola nepostoupil.

14:56 - „Co budu dělat dál, to se ještě uvidí,“ řekl na zprávy o prohře ve volbách senátor Zdeněk Škromach (ČSSD). „Nevidím to jako žádné drama. Život jde dál a samozřejmě se s tím vyrovnám celkem bez problémů,“ dodal. Důvody, proč ve volbách nevyhrál, však nechtěl rozebírat.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Kandidát na Hodonínsku Zdeněk Škromach z ČSSD se svojí manželkou Mirkou sledují výsleky 2. kola senátních voleb.

14:56 - Novým senátorem na Mělnicku bude podle propočtů kralupský starosta  Petr Holeček (STAN). Ve volebním finále porazí nynější senátorku Veroniku  Vrecionovou (ODS).

14:50 - „Úžasný výsledek,“ komentoval předběžné výsledky hnutí Starostů a nezávislých jejich šéf Petr Gazdík. Je rád, že to zatím vypadá na pět senátorů, plus jeden možný člen horní komory z koaličních Patriotů, a to v Plzni Václav Chaloupek. „Pokud by byl výsledek takový i po sečtení všech hlasů, tak máme v Senátu jedenáctičlenný klub, což by nám umožňilo výrazněji promluvit do dění komory,“ řekl Právu Gazdík.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Při nehodě u Hranic na Přerovsku se v sobotu zranilo šest lidí.

14:48 - Grémium ČSSD se od 14 hodin radí, jak na výsledky senátních voleb reagovat.

14:45 - Průběžné výsledky zatím nechtěl komentovat předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). I když soc.dem. v Senátu zřejmě dost křesel ztratí, stále by si mohla udržet nejpočetnější senátorský klub. Štěch by si tak mohl křeslo předsedy horní parlamentní komory udržet i v jejím novém složení. „Doposud vždy platilo, že předsedu Senátu navrhuje strana s nejpočetnějším senátorským klubem. Nevím, jestli toto bude dodrženo,“ uvedl Štěch.

14:42 - V senátních volbách vede po sečtení třetiny okrsků KDU v sedmi, ANO a Starostové v pěti, ODS ve třech a ČSSD, TOP a Severočeši ve dvou z 27 obvodů.

„Vypadá to, že by KDU-ČSL mohla být vítězem senátních voleb,” glosoval na Twitteru lidovecký místopředseda Marian Jurečka.

14:40 - Volební účast se zatím pohybuje kolem 14 procent.

14:38 - Jan Mládek a Zdeněk Škromach (oba ČSSD)  zatím ve svých obvodech prohrávají s protikandiáty z ANO, respektive KDU-ČSL.

14:33 - Po sečtení pětiny okrsků vede v senátních volbách KDU v sedmi, ANO a Starostové v pěti, ODS ve třech, ČSSD, TOP 09 a Severočeši ve dvou ze 27 obvodů.

14:33 - Lidovci sledují volby opět v Paláci Charitas. Ministr kultury Daniel Herman nechtěl spekulovat, z kolika duelů mohou kandidáti KDU-ČSL či jejich spřízněnci vyjít vítězně. Lidovecký senátorský by se mohl rozšířit až o devět senátorů, tři kandidáti křesla obhajují. Volební účast odhadl Herman pod 15 procent a vyjádřil nad slabou účastí zklamání, byť to může jeho straně hrát do karet.

Foto: Jiří Mach, Právo

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL)

„Partikulárně můžeme říct, že by nám to vyhovovat mohlo. Ale obecně je velmi smutné, že tak málo občanů vnímá důležitost voleb a možnost svým hlasem něco ovlivnit. Je škoda, když se to nevyužije,“ řekl Právu.

14:28 - Po sečtení desetiny okrsků vede ANO v sedmi odvodech, KDU-ČSL v šesti, Starostové v pěti ze 27 obvodů. ČSSD vede ve dvou.

14:27 - Výrazně vede například Jiří Cieńciala ve Frýdku-Místku, či Jiří Růžička v Praze 6, či Anna Hubáčková v Hodoníně. Boduje rovněž Michael Canov v Liberci či Alena Dernerová v Mostě.

14:23 - V prvních obvodech je již sečtena zhruba desetina okrsků.

14:13 - Za zavřenými dveřmi sídla ČSSD v pražském Lidovém domě čekají na výsledky voleb premiér Bohuslav Sobotka s předsedou Senátu Milanem Štěchem, šéfem Sněmovny a místopředsedou strany Janem Hamáčkem a místopředsedkyní Lenkou Teskou Arnoštovou.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Do Lidového domu přijel předseda Senátu Milan Štěch.

14:10 - První okrsek byl sečten v Rýmařově na Bruntálsku, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ) . V okrsku zvítězil ředitel krnovské nemocnice Ladislav Václavec (za ANO). Získal 26 hlasů, tedy zhruba 74 procent. Jeho protikandidát, komunista Ladislav Sekanina dostal devět hlasů.

14:09 -  Hlasovalo se ve 213 okrscích. Výsledky by s ohledem na nízkou účast měly být známy během několika hodin.

14:00 - Volební místnosti se uzavřely. Komise začaly sčítat hlasy.

Volby rozhodnou, jakou většinu si vládní koalice ČSSD, ANO a lidovců v Senátu udrží. Minimálně budou mít strany 42 křesel.

Nejsilnější senátní klub si bez ohledu na výsledek udrží ČSSD. Do druhého kola postoupilo devět jejích kandidátů. Stejný počet uchazečů má ve druhém kole i KDU-ČSL.

ANO může pomýšlet až na 14 nových senátorů. Pět zástupců má ve druhém kolem ODS, Starostové čtyři, TOP 09 tři a komunisté jednoho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám