Hlavní obsah

Zásah u Vrbětic potrvá i příští rok, náklady se vyšplhají k miliardě korun

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrbětice

Pyrotechnici, policisté, hasiči i záchranáři budou v areálu bývalých muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku působit ještě nejméně do poloviny roku 2017. Podle ředitele Krajského ředitelství Policie ČR ve Zlíně Jaromíra Tkadlečka se náklady na likvidaci následků výbuchu vyšplhají až na miliardu korun.

Ředitel Pyrotechnické služby Policie ČR Michal Dlouhý k zásahu ve VrběticíchVideo: Jiří Růžička, Právo

 
Článek

K explozím skladů napěchovaných výbušninami a dalším vojenským materiálem došlo před dvěma lety. Nejprve 16. října 2014 explodoval sklad číslo 16 a následně 3. prosince sklad číslo 12.

Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie vyšetřuje případ jako úmyslné obecné ohrožení.

Foto: Policie ČR

Místo výbuchu

Sklady si pronajímala firma Imex Group Ostrava. Viníka policie ještě nenašla, kvůli množství rozmetané a nevybuchlé munice v širokém okolí i v bezprostřední blízkosti explozemi zdemolovaných skladů ještě nedošlo ani na důkladné prozkoumání místa.

Foto: Policie ČR, .

Pyrotechnici čistí prostory ve vrbětickém areálu

Policie se zatím dostala jen k ohledání skladu číslo 16. To bylo letos koncem června.

Lesy a pole opět přístupné

Podle Jaromíra Tkadlečka je dobrou zprávou především to, že během plošného i hloubkového prohledávání okolí s rozmetanými zbytky munice nedošlo k dalšímu neštěstí. Nikdo ze zasahujících policistů a hasičů nebyl zraněn.

„Díky obrovskému nasazení, kdy se pohybujeme v extrémně nebezpečném území, je úspěchem i to, že se nám podařilo zpřístupnit majitelům asi 400 hektarů lesů, polí, luk a pastvin v okolí, ke kterým se nemohli dva roky vůbec dostat,“ dodal Tkadleček.

Foto: Policie ČR, ČTK

Zásah hasičů, policistů a pyrotechniků po předloňských výbuších dvou muničních skladů v areálu ve Vrběticích na Zlínsku potrvá nejméně do poloviny příštího roku.

Ředitel Pyrotechnické služby Policie ČR Michal Dlouhý dodal, že pyrotechnici zatím při prohledávání okolí torza skladu číslo 16 našli 2058 kusů munice s aktivními složkami a asi čtyři až pětkrát tolik kusů bez aktivních součástí.

„Již 167 nebezpečných součástí pyrotechnici odpálili ve speciálně vybudované trhací jámě přímo zde ve Vrběticích. Dalších 1989 kusů munice bylo ve dvou etapách převezeno ke zničení ve vojenském prostoru Libavá,“ řekl Dlouhý.

Reklama

Výběr článků

Načítám