Hlavní obsah

Jednání o koalici na Vysočině se vrátila na začátek

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyjednávání o novém vedení Kraje Vysočina se zásadně zkomplikovalo. Hnutí ANO odmítlo koalici s ČSSD podporovanou komunisty. Za sociálními demokraty jde ANO s návrhem na koaliční spolupráci s ODS a Starosty. Kolotoč jednání se tím vrací zpět do bodu nula.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb na Vysočině

Článek

„V neděli bude jednat předsednictvo krajského výkonného výboru i nově zvolení zastupitelé. Těm předložíme, co dalo ANO,“ sdělil člen vyjednávacího týmu ČSSD Libor Joukl. Připomněl, že vítězná ČSSD trvá na pěti místech v devítičlenné radě kraje a nepředpokládá, že by kolegové souhlasili se slabší pozicí.

Jenže takovou sílu nejspíš umožňovala jen verze, kterou hnutí ANO právě „shodilo“: dvoubarevná vláda ČSSD a ANO s tichou podporou komunistů, která by s 25 mandáty měla ve 45členném zastupitelstvu pohodlnou většinu. Krajské vedení ANO však spolupráci s komunisty odmítlo.

ODS jen se Starosty

„ČSSD předkládáme nabídku na variantu koalice s ODS a Starosty. Pro nás je rovnocenná jako verze s lidovci. Z resortů bychom rádi obsáhli školství a dopravu, i když je jasné, že úplně trvat na tom nelze, je to věc vyjednávání,“ uvedl lídr ANO Josef Pavlík.

ODS a Starostové pro Vysočinu se dohodli na vytvoření bloku a do případné koalice hodlají jít jen společně. „Samozřejmě to předpokládá minimálně jedno křeslo v radě pro ODS i pro nás,“ uvedl lídr Starostů Lukáš Vlček. Blok ODS a Starostů má podle jeho slov dohromady stejný počet křesel jako ANO (9), takže by tomu měl odpovídat i počet míst v radě.

„My chceme v první řadě vytvořit stabilní širokou koalici, která bude mít šanci vydržet do příštích řádných voleb. Taková koalice nesmí být podporována ať už přímo, či nepřímo komunisty, popřípadě populisty. A také je třeba vydiskutovat budoucnost výborů s placenými předsedy, které jsme kritizovali,“ doplnil starosta Vlček.

Také ANO naznačilo, že posty uvolněných předsedů tří výborů, kterými předchozí krajské vlády vyrovnaly komunistům „účet“ za tichou podporu menšinové jednobarevné vlády, bude potřeba přehodnotit.

ODS ústy Miloše Vystrčila potvrdila, že na společném postupu se Starosty trvá, projednání nabídky ANO ji však teprve čekalo.

Lidovci vyčkávají

Vyčkávají také lidovci. S šesti křesly by mohli být ČSSD a ANO důstojným partnerem, dosavadní průběh vyjednávání se jim ale nelíbí a dali to najevo. „Skončili jsme třetí, respektujeme výsledky voleb, ale totéž chceme i po ostatních. Zatím mi připadá, že nás testují. Proto jsem všem stranám řekl, pokud nás chtějí oslovit, ať to udělají jen se seriózní nabídkou,“ poznamenal lídr lidovců Jaromír Kalina. Je podle svých slov nespokojený s tím, že dosavadní vyjednávání se vedou jen o počtu míst, a nikoli o jejich náplni.

Situaci zpestřilo odhalení Jihlavských listů, že lídr ANO Josef Pavlík přinejmenším zatajil své členství v KSČ (údajně i v Lidových milicích). Lidové milice Pavlík odmítá, členství v KSČ přiznal, omlouvá to však tím, že šlo o několikaměsíční „papírové“ členství kvůli získání pracovní pozice odpovídající vzdělání. Měl prý za to, že čisté lustrační osvědčení a prověrka, které musel vyhovět jako šéf sekretariátu nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké, tuto kapitolu jeho mládí definitivně uzavřela. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám