Hlavní obsah

Lídr ANO na Vysočině zatajil členství v KSČ

Lídr krajské kandidátky hnutí ANO na Vysočině Josef Pavlík zatajil své členství v KSČ. Přiznal ho teprve ve čtvrtek. Objevila se také informace o jeho možném členství v Lidových milicích. Uvádějí to páteční Jihlavské listy (JL).

Foto: hnutí ANO

Lídr krajské kandidátky hnutí ANO na Vysočině Josef Pavlík na stranickém propagačním materiálu.

Článek

„Je to již dávno, už si na to přesně nevzpomínám. Vždyť od té doby uplynulo 30 let. Byl jsem tam jen několik měsíců,” sdělil Pavlík listu.

Při předvolební besedě JL s krajskými lídry při otázce na svou politickou minulost a případné členství v milicích Pavlík řekl, že je v politice úplně nový a nikdy se neangažoval. Uvedl, že až od roku 2013 je sympatizantem hnutí ANO a od února 2015 je jeho členem.

Pavlík jako volební lídr hnutí ANO na Vysočině vede povolební vyjednávání o sestavení krajské koalice. Užší krajské vedení hnutí ve čtvrtek rozhodlo, že ANO nepřistoupí na variantu koalice ve složení ČSSD a ANO s tichou podporou komunistů, kterou navrhují sociální demokraté.

Členství v Lidových milicích Pavlík nadále vyvrací. „Nikdy jsem nic takového nepodepsal. To je mylná informace,” řekl Pavlík JL s tím, že rezignovat nemíní.

Podle listu však existují dokumenty, které jednoznačně ukazují na jeho aktivní působení v KSČ i členství v Lidových milicích. Novinář Miroslav Mareš podle JL objevil Pavlíkovu přihlášku do KSČ, kde se mimo jiné píše: „V současné době přijal ochotně a bez výhrad členství v LM.”

Dokument je podepsán předsedou ZO KSČ Škrobárny Havlíčkův Brod a tehdejším vedoucím tajemníkem havlíčkobrodské OV KSČ.

V životopisu členství v KSČ nezmínil

Podle JL se Pavlík při představování lídrů v novinách 5plus2, které vlastní předseda hnutí ANO Andrej Babiš, jevil jako člověk z rodiny postižené komunistickým režimem. Jak v 5plus2 popsal, jeho dědu komunisté v padesátých letech zavřeli a vystěhovali ze statku.

„Moji maminku, tedy jeho dceru, kvůli tomu vyhodili v 50. letech z gymnázia. Byla to perzekuce se vším všudy,” říká v novinách Pavlík. O jeho členství v KSČ tam není ani zmínka stejně jako v jeho životopisu na stranickém webu hnutí ANO.

Reklama

Výběr článků

Načítám