Hlavní obsah

Zimola nakonec nemusí být hejtmanem

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Pokud se ČSSD (15 mandátů z 55) s ANO (12) neshodnou na přizvání Jihočechů (4) do krajské vlády, může vzniknout i koalice bez sociálních demokratů, tedy bez vítěze voleb, hejtmana Jiřího Zimoly, zato například s ODS.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD)

Článek

Vyjednávací týmy soc. dem. i ANO si totiž ořezaly možnosti. Třetích stran, které by s nimi do vládnoucího uskupení mohly jít, výrazně ubylo. Rozhodne se při jednání na začátku příštího týdne.

Šéfka jihočeského ANO a poslankyně Radka Maxová navrhla přizvat ODS (8) a vymezila se proti KDU-ČSL (4) a KSČM (7). Naopak ČSSD nechce koalici s ODS a uskupením Pro jižní Čechy (5), které tvoří Starostové a nezávislí, Občané pro Budějovice a TOP 09.

Nabízela se přitom především koalice na vládním půdorysu s KDU-ČSL. Tu však odmítla Maxová hned po volbách, když sdělila, že s lidovci má špatnou zkušenost na vládní i komunální úrovni.

Z pěti možných variant tak zůstává pouze ta s Jihočechy. „Budeme dále jednat na krajském předsednictvu a potom se znovu sejdeme s ČSSD,“ řekla Maxová. Zdůraznila, že stále ctí výsledek voleb, a proto její strana jedná především se soc. dem.

Ti mají však proti ANO svázané ruce a bez tohoto hnutí sestaví koalici jen velmi složitě. Mimo hru je zřejmě totiž dosavadní koaliční partner soc. demokratů – KSČM –, protože ANO nepřistupuje ani na tichou podporu komunistů.

ČSSD obklíčena

ANO by mělo – i bez lidovců a bez KSČM – s koalicí Pro jižní Čechy, ODS a Jihočechy většinu 29 hlasů z 55 křesel.

Pokud i pondělní schůzka mezi dvěma vítěznými stranami skončí nezdarem, může být varianta středopravé koalice aktuální. Jak Právu potvrdil šéf krajské ODS a někdejší ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, některé strany už o ní jednají.

„O odmítnutí ze strany ČSSD jsme se dozvěděli z médií. Každý, kdo sleduje vyjednávání ODS a soc. dem., může pozorovat, že se jejich představy rozcházejí. Proto je z politické mapy zřejmé, že by mohla vzniknout i středopravá koalice, která je pro nás přijatelnější. Jednali jsme se všemi stranami a podle prvních signálů by se tomu nebránily,“ tvrdí Kuba.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Jihočeském kraji

I přes vyjádření Maxové zůstávají v klidu lidovci. Problémem by nebyl ani zákon o zdanění církevních restitucí, který z podnětu Zimoly schválilo krajské zastupitelstvo a poslalo jej do Sněmovny.

„Tam bychom pro něj rozhodně nehlasovali. Určitě ale vidíme s ČSSD i ANO programové shody,“ řekl lidovecký vyjednavač na jihu Čech Jan Bartošek, místopředseda Sněmovny a KDU-ČSL. Zimola by rád lidovce přibral do koalice.

Hejtman si tento týden šel na Hrad pro veřejnou podporu. Prezident Miloš Zeman mu řekl, že se mu nelíbí obcházení vítězů v krajích. Dosud se to dalo vnímat jako podpora ANO, které je v některých regionech vyšachováno, ale teď by se to mohlo týkat i soc. dem. Zimoly.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD)

Reklama

Související články

Zimola: Nechci zvedat prapor proti Sobotkovi

Jihočeská ČSSD dokázala i přesto, že se sociálním demokratům v ostatních krajích kromě Vysočiny nedařilo, obhájit vítězství z posledních voleb. Lídr jihočeské...

Výsledek voleb v Jihočeském kraji

Vítězem voleb v Jihočeském kraji se stala strana ČSSD se ziskem 22,55 procent hlasů. Lídrem kraje je Jiří Zimola (ČSSD). Strana tak obhájila svůj úspěch...

Výběr článků

Načítám