Hlavní obsah

ANO v Karlovarském kraji chystá koalici pěti stran bez ČSSD

Právo, Rudolf Voleman
Karlovy Vary

Koalici pěti stran se chystá vytvořit hnutí ANO (13 mandátů) v Karlovarském kraji. Její součástí se má stát kromě Babišova hnutí Česká pirátská strana (3), ODS (4) a Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM) (3) a také STAN s podporou KOA, KDU - ČSL a TOP 09 (5 mandátů).

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Lídryně kandidátky ANO v Karlovarském kraji Jana Vildumetzová.

Článek

V součtu by takhle široká koalice dosáhla ve 45 členném karlovarském zastupitelstvu na pohodlnou většinu 28 křesel. Vstup do koalice budou ODS a STAN ještě posuzovat uvnitř svých stranických struktur.

Kvůli takto směřované dohodě se zástupci těchto stran, s výjimkou STANu, sešli ve čtvrtek večer v hotelu Millenium v Karlových Varech - Dvorech. Piráti a HNHRM hned na místě slíbili, že s nikým jiným nebudou vyjednávat, než s hnutím ANO. ODS chce počkat na rozhodnutí STANu, který se k nabídce chystá vyjádřit v pondělí. Krajská lídryně ANO Jana Vildumetzová ale chce, aby STAN řekl své stanovisko nejpozději v sobotu. Právě Vildumetzová by se měla podle tohoto návrhu stát hejtmankou.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Karlovarském kraji

Na čtvrtečním jednání hnutí ANO nabídlo pět míst v devítičlenné krajské radě, a tedy většinu, svým koaličním partnerům. O tom, jak by si je měly koaliční strany rozdělit, se dosud nejednalo. ANO by měla zůstat čtyři místa v krajské radě včetně hejtmanky. Vildumetzová by měla mít podle návrhu mít na starosti ekonomiku a investice. ANO si nárokuje kvůli dostavbě dálnice D6 do Prahy rovněž dopravu. O ostatních kompetencích se dosud nejednalo, stejně tak ne o náměstcích nebo jiných personáliích.

Nicméně koalice v čele s hnutím ANO směřuje k modelu bez ČSSD (8 mandátů), KSČM (6) a SPD - SPO (3). To jsou totiž strany nebo koalice, vůči kterým se většina ostatních úspěšných stran ve volbách vymezovala. ČSSD vede nadále paralelní koaliční vyjednávání se všemi stranami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám