Hlavní obsah

ANO ztratilo další kraj, v němž zvítězilo. Na Královéhradecku stvrdilo koalici pět stran

Právo, Ludmila Žlábková
Aktualizováno

Po Pardubickém a Plzeňském kraji je od středy dopoledne Královéhradecký kraj dalším regionem, kde se vítězné ANO ocitlo v opozici. Společné memorandum o budoucí správě kraje v letech 2016 až 2020 podepsali zástupci pěti politických subjektů. Hejtmanem by měl být sociální demokrat Jiří Štěpán, stávající proděkan Filozofické fakulty hradecké univerzity.

Pět stran v Královéhradeckém kraji podepsalo memorandum o spolupráci Video: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Kromě ČSSD stvrdili dohodu svým podpisem občanští demokraté, představitelé Koalice pro Královéhradecký kraj, STAN s Východočechy a TOP 09. Společně disponují 24 z pětačtyřiceti zastupitelských křesel.

„Dohodli jsme se na budoucí spolupráci,“ potvrdil lídr sociálních demokratů Jiří Štěpán s tím, že tak zahajují novou etapu politiky v hradeckém kraji. „Založenou na slušnosti a férovosti a na základě komunikace, nikoliv na základě nějakého diktátu či příkazů,“ doplnil Štěpán.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Zástupci pěti stran podepsali memorandum o spolupráci v Královéhradecckém kraji.

„Je to druhý krok ke koaliční smlouvě. Není to tedy ještě koaliční smlouva jako taková, protože nás nyní čeká asi nejtěžší úsek, a to dohoda na společných programových prioritách. Takže nyní budeme hledat nějaký společný průnik,“ upozornila poslankyně Martina Berdychová (Východočeši).

Ve vedení kraje nikdo z minulosti

Podle Martina Červíčka z ODS šla jeho strana do tohoto jednání proto, že chtěla najít smysluplnou vládu, kde budou zastoupeni důvěryhodní a předvídatelní partneři, s kterými bude možné řešit zásadní problémy kraje. „ODS šla do jednání se dvěma zásadními podmínkami. Zaprvé spolupracovat s novou sociální demokracií, tedy ve vedení kraje nebude nikdo z předchozího vedení, a zadruhé, že ODS chce mít rovnocenné podmínky,“ řekl Červíček. ODS tak obsadí post prvního náměstka hejtmana. Zda to bude právě policejní exprezident Červíček, nechtěl on sám zatím předjímat.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Královéhradeckém kraji

V devítičlenné krajské radě by měla získat post hejtmana ČSSD. Prvním náměstkem bude zástupce ODS, druhým náměstkem zástupce Koalice pro Královéhradecký kraj, třetího náměstka budou mít Starostové a Východočeši a čtvrtého náměstka TOP 09. Radu dále doplní čtyři radní z ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj a od Starostů a Východočechů.

Předběžná dohoda o koalici pěti stran vznikla již v sobotu zhruba pět hodin po uzavření volebních místností a Hradecký kraj byl prvním, kde bylo vítězné ANO odsunuto do opozice. Konečné jednání pěti stran před středečním podpisem dohody se odehrálo v úterý večer.

Na roli opozice jsme připraveni

I když lídryně hnutí ANO Klára Dostálová říká, že definitivní není nikdy nic, připravuje se už na roli opoziční zastupitelky. „Na konstruktivní opozici jsme připraveni. Jsme v zastupitelstvu stranou s nejvyšším počtem mandátů a i v opozici budeme prosazovat program hnutí ANO,“ sdělila Právu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Náměstkyně ministryně pro místní rozvoj pro Evropské programy Klára Dostálová

V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu získalo 13 mandátů hnutí ANO 2011, 6 mandátů ČSSD, po 5 křeslech má ODS a Koalice pro Královéhradecký kraj, tvořená lidovci, hradeckým demokratickým klubem a Volbou pro město. Po 4 mandátech KSČM, Starostové a Východočeši a TOP 09 a pouze po dvou zastupitelích mají SPD - SPO (Koalice Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanu a SNK) a koalice Piráti a Strana zelených Změna pro Královéhradecký kraj.

Reklama

Související témata:

Související články

Výsledek voleb v Královéhradeckém kraji

Se ziskem 25,18 procent hlasů se na prvním místě v Královéhradeckém kraji umístilo ANO 2011. Lídrem je Klára Dostálová (ANO). Druhé místo s 13,08 procenty...

Výběr článků

Načítám