Hlavní obsah

Bělobrádek: Vznik koalic proti ANO je výsledkem Babišových výroků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek chápe hromadné vytváření koalic proti vítězi krajských voleb hnutí ANO. Podle něj je to reakce na výroky jeho šéfa Andreje Babiše, který ostatní strany před volbami urážel a označoval je za zloděje. Bělobrádek to řekl po úterní celostátní konferenci strany. Ohradil se také proti obvinění prezidenta Miloše Zemana, že by tvorba koalic bez vítězného ANO byla zradou na voličích. Uvedl také, že v senátních volbách by mohlo uspět až sedm lidoveckých kandidátů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

"Naši členové z krajů jsou velmi rozhořčeni, protože to vypadá, jako by všechny politické strany tradiční jenom kradly a loupily a byly neschopné hospodařit, přitom to není pravda. To se samozřejmě mnohých politiků velmi dotklo," řekl Bělobrádek.

"Já myslím, že i tohle mohlo hrát určitou roli při tom vyjednávání," doplnil.

Domluvené koalice v krajích

FOTO: David Ryneš, Novinky

Podle Bělobrádka za KDU-ČSL často kandidovali lidé, kteří v minulosti bojovali proti nehospodárnosti krajů. Naopak na kandidátkách ANO podle něj byli lidé, kteří s dřívějšími krajskými reprezentacemi v době jejich neprůhledného hospodaření spolupracovali.

Předseda strany také ostře nesouhlasí s výrokem prezidenta Zemana, který vznik koalic bez hnutí ANO označil za zradu na voličích. [celá zpráva]

Brečet, že sice teď jsem vyhrál volby, ale předtím jsem absolutně zničil svůj koaliční potenciál tím, že jsem všechny pozurážel, o všech jsem řekl, že jsou zloději, přestože to jsou lidé čestní, pracovití, charakterní, a naopak proti korupci léta bojovali
šéf lidovců Pavel Bělobrádek

„To k politice patří. I my jsme po vítězství na komunální úrovni skončili v opozici,“ dodal Bělobrádek.

Babišovo vystupování Bělobrádek označil za syndrom bývalého předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, který sice v roce 2010 vyhrál ve volbách, vládu ale sestavila druhá ODS s TOP 09 a Věcmi veřejnými. "Brečet, že sice teď jsem vyhrál volby, ale předtím jsem absolutně zničil svůj koaliční potenciál tím, že jsem všechny pozurážel, o všech jsem řekl, že jsou zloději, přestože to jsou lidé čestní, pracovití, charakterní, a naopak proti korupci léta bojovali," řekl o Babišově rétorice Bělobrádek.

Přerovská skupina v Olomouckém kraji

Zdůraznil také, že lidovci nikdy předem neřekli, s kým budou o podobě krajských koalic vyjednávat. "Pokud někdo křepčí na stole a slaví, zatímco druzí jednají, tak to asi je problém někoho jiného," podotkl.

KDU-ČSL se podílí na vznikajících koalicích v Pardubickém, Královéhradeckém a Plzeňském kraji, kde sice ANO zvítězilo, v krajské vládě ale zřejmě nebude mít zastoupení. Lidovci naopak nebudou v krajské vládě Olomouckého kraje, kde se na spolupráci dohodly ANO, ČSSD a ODS.

Podle Bělobrádka v Olomouckém kraji spolupracují lidé, kteří se dobře znají z dřívějška. "Já chápu, že v Olomouci je přerovská skupina, která se velmi dobře zná: bývalí sociální demokraté v ANO, sociální demokraté a k tomu ODS," řekl.

V senátních volbách věří v úspěch

Předseda lidovců také sdělil, jak by mohlo dopadnout druhé kolo senátních voleb, které se uskuteční 15. a 16. října. „Jsem přesvědčený, že máme našlápnuto k tomu, že všech našich 7 kandidátů, kteří zvítězili v prvním kole, mají šanci na zvolení i ve druhém kole. V tomhle směru bychom byli spokojeni, kdyby se náš senátní klub rozrostl o několik členů,“ řekl Novinkám Bělobrádek.

Zda jeho prognóza vyjde, ale zatím nedokáže určit. „Druhé kolo je zrádné a doufám, že naši volici přijdou a i ti, kteří nevolili v prvním kole našeho kandidáta, se pro něj nakonec rozhodnou,“ dodal předseda strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám