Hlavní obsah

Za Kalouska není náhrada, zní z TOP 09

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Musíme změnit volební strategii, a ne měnit rok před sněmovními volbami předsedu, stejně za Miroslava Kalouska nemáme zatím náhradu, zní z TOP 09. Kalousek po slabém výsledku v krajských volbách řekl, že bude chtít, aby mu stranické vedení anonymně sdělilo, zda je s ním stále spokojeno.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ve volebním štábu strany

Článek

Během úterý by mělo zasednout vedení strany a řešit co dál. Bývalý předseda Karel Schwarzenberg má jasno. „Byli jsme poraženi. Tečka. Teď si musíme říci proč,“ řekl Právu. Po odchodu Kalouska nevolá. „Je to pořád nejvýraznější osoba strany, předseda nese odpovědnost za neúspěch, ale určitě není sám,“ dodal.

Podle prvního místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška je nešťastné řešit osobu předsedy v době, kdy by si měli ujasnit, co vedlo ke slabému výsledku. „Nejsem zastáncem toho, hledat pár dní po volbách jednoho viníka. Jako politolog vím, že za tím je řada faktorů,“ řekl Ženíšek.

Je to pořád nejvýraznější osoba strany
Karel Schwarzenberg o Miroslavu Kalouskovi

Kalousek má stále jeho podporu, podle něj za výsledkem stojí špatně zvolená kampaň. „Je to více v tématech, která jsme nabízeli a která byla určena jen pro úzkou skupinu lidí,“ poznamenal Ženíšek. Příště podle něj nemohou spoléhat pouze na mladé sympatizanty, protože ti k volbám nechodí. „Ve volbách rozhoduje hlas, a ne lajk,“ řekl v narážce na to, že TOP 09 má podporu mladých lidí na sociálních sítích, ale přitom k volbám přišli hlavně starší voliči.

Lidé asi ohrožení svobody nevidí

Celostátní kampaň strany byla postavena na obraně svobody, kterou má podle TOP 09 ohrožovat současná vláda, a hlavně šéf ANO Andrej Babiš. „Chráníme svobodu, to lidé vnímají sice kladně, ale to nestačí, protože si myslí, že tolik svoboda ohrožená není,“ uvedl.

Člen předsednictva a poslanec Jiří Skalický také myslí, že pro řadu voličů byla jejich obrana ideálů nesrozumitelná. K odchodu Kalouska podle něj není důvod. „Občas slýchám od lidí: topka dobrý, ale toho Kalouska byste měli zvážit. Ale já nevidím nikoho, kdo by ho mohl nahradit, a také neudělal zásadní chyby, aby musel odejít,“ řekl Skalický.

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová vítá, že chce Kalousek slyšet, co si o něm kolegové myslí. „Je dobře, že se chce bavit a nebere to tak, že je neomylný vůdce. A já mu ráda poskytnu zpětnou vazbu i bez lístečku,“ řekla Adamová v narážce, že Kalousek by chtěl, aby mu kolegové své výhrady napsali anonymně, aby měli co největší svobodu pro kritiku.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám