Hlavní obsah

V Pardubickém kraji vznikne koalice bez vítězného ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice
Aktualizováno

V Pardubickém kraji vytvoří koalici ČSSD, Koalice pro Pardubický kraj, ODS a STAN. Vítězné hnutí ANO bude v opozici. ČSSD si ponechá funkci hejtmana. Koalice bude mít 28 křesel v 45členném zastupitelstvu. Novinářům to dnes řekli zástupci stran vznikající koalice. Vítězné hnutí ANO v krajské vládě účast mít nebude.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Pardubický lídr kandidátky ANO Jan Řehounek (vpravo) v předvolební debatě na snímku s dosavadním hejtmanem z ČSSD Martinem Netolickým (uprostřed) a Romanem Línkem z Koalice pro Pardubický kraj (vlevo).

Článek

Krajskou radu vytvoří devět zástupců koaličních stran, funkce budou uvolněné. Sociální demokracie a KPK bude mít tři radní, ODS dva radní a STAN jednoho.

Sociální demokracie bude mít hejtmana, KPK prvního náměstka, jako tomu je nyní. Druhý náměstek bude z ODS. K personální otázkám se ještě nechtěli politici vyjadřovat. Jména bude obsahovat koaliční smlouva, která bude podepsána do pěti dnů.

ANO: Byli jsme postaveni před hotovou věc

"Byli jsme postaveni před hotovou věc. Buď půjdeme za jasně definovaných podmínek do velké koalice všichni kromě komunistů, nebo to upečou bez nás. Podmínky jsou konkrétně pro mne absolutně neakceptovatelné, protože vůbec nereflektují výsledky voleb," uvedl lídr pardubické kandidátky ANO Jan Řehounek.

Volby v Pardubickém kraji vyhrálo ANO, získalo 12 mandátů. ČSSD obsadí 11 křesel a Koalice pro Pardubický kraj složená z KDU-ČSL, SNK ED a Nestraníků devět. ODS bude patřit pět křesel stejně jako KSČM, tři připadnou STAN.

Ostatní strany nabídly ANO jedno místo v radě, a to náměstka hejtmana. Podle Řehounka by si ani nemohl zvolit gesci. "Bylo mi řečeno, že když tak všichni rozumíme zdravotnictví, tak se toho mám ujmout. To jsou neakceptovatelné nabídky. Já bych nemohl z této pozice mít pocit, že se aktivně podílím na řízení kraje," řekl Řehounek. Vadí mu, že by ANO mělo stejné zastoupení ve vedení kraje jako STAN s třemi mandáty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výsledek voleb v Pardubickém kraji

Na prvním místě se ve volbách 2016 umístila v Pardubickém kraji strana ANO 2011 se ziskem 19,17 procent hlasů s lídrem Janem Řehounkem (ANO). Na druhém místě...

Výběr článků

Načítám