Hlavní obsah

Vítězné ANO chce mít hejtmana na jihu Moravy. Návrh nás překvapil, reagují lidovci

Právo, Miroslav Homola, Vladimír Klepáč
Brno

Zřejmě mnohem tvrdší, než to navenek vypadá, jsou vyjednávání mezi ANO coby vítězem voleb v Jihomoravském kraji a KDU-ČSL. Ta sice obsadila druhé místo, ale její postoj fakticky určí vzhled budoucí koalice. Jak uvedl lídr lidovců Roman Celý, přišlo ANO v neděli na druhé povolební schůzce s jednoznačným požadavkem na post hejtmana. Zatím neuspělo.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Lídr jihomoravské krajské kandidátky KDU-ČSL Roman Celý

Článek

„Respektujeme samozřejmě výsledek voleb a vítězství ANO, ale tento návrh, kdy si ANO řeklo o hejtmana pro svého lídra Bohumila Šimka, nás poněkud překvapil. I když vnímáme ANO jako vítěze, který má na takový požadavek nárok, je potřeba si uvědomit, že toto hnutí přichází jako nové uskupení bez zkušeností s krajskou politikou,” řekl náměstek hejtmana Celý.

„Krajský úřad a vůbec fungování kraje není jen o tom, jak se komu rozdělí funkce. Jde o to, aby uskupení rady i zastupitelstva kraje bylo funkční. Nemělo by mít hned na počátku problémy, ale mělo by vydržet celé volební období,“ doplnil.

Nejde jen o křeslo hejtmana, ale i o další posty. Ty by prý měli zastávat především lidé, kteří problematice rozumí.

S komunisty jednat nechtějí

První sobotní schůzka byla podle Celého pouze schůzkou informativní, kdy si účastníci vymezili určitá pravidla a řeč byla i o tom, kteří partneři jsou pro budoucí spolupráci přijatelní a kteří zcela nepřijatelní.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Jihomoravském kraji

„V tomto případě to jsou pro nás oba KSČM a SPD s SPO. To  jsou strany, které se prolínají jako nepřijatelné vesměs i pro ostatní možné koaliční partnery, tím myslím například ODS, hnutí Starostové a nezávislí, TOP 09 a Žít Brno. Další možné partnery jsme dosud neřešili,“ uvedl Celý.

Na nedělní schůzce se pak podle Celého mluvilo například o majetkových problémech mezi městem Brnem a krajem, které by se měly řešit. Třeba to, že obě instituce sídlí v budovách, za které si vzájemně platí nájmy.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ředitel Městské policie Brno Bohumil Šimek

Mezi dalšími problémy, o kterých začali politici jednat, byla také oblast dopravy – vyjasňovali si třeba názory na dosud schválený postup ohledně nákupu vlakových souprav.

Hašek je minulostí

KDU-ČSL dosud nejednalo s ČSSD, která v kraji skončila třetí, lidovci s ní však jsou ochotni diskutovat.

„Naše kontakty zatím byly jen formou telefonů či SMS zpráv. Co se týká Michala Haška, nebudeme nikomu zasahovat do jeho personálních věcí, ale myslím si, že je docela jasné, že téma Michal Hašek a ČSSD, pokud chtějí vůbec s něčím přicházet, je fakticky minulostí. Tím myslím z pohledu nějakého místa, které by pro něj bylo uvolněno v nějaké vytvořené koalici. Michal Hašek však byl řádně zvolen osmi tisíci hlasy jako zastupitel, a to je třeba také respektovat,“ uvedl k často diskutované otázce Celý s tím, že další jednání budou následovat.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Největší pozornost se v současnosti na jihu Moravy upírá na lidovce. Na snímku lídr kandidátky Roman Celý (světlá košile) se svými kolegy Petrem Hladíkem (vlevo) Antonínem Tesaříkem (druhý zleva) a Petrem Cajzlem (zcela vpravo)

Hašek však podle svého vyjádření zůstává nadále členem vyjednávacího týmu. „Jde mi o dobrý výsledek pro ČSSD, nikoli o osobní křeslo,“ uvedl Hašek.

Reklama

Výběr článků

Načítám