Hlavní obsah

Babiš: Platy by se ve státní správě neměly zvyšovat všem stejně

Novinky, zpe
Praha

Příští rok bychom neměli procentuálně navyšovat platy ve státní správě, prohlásil ministr financí Andrej Babiš (ANO) po pondělním jednání s odbory. Odvětví, ve kterých si lidé vydělají nejméně, by podle něj mohla dostat přidáno více.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš

Článek

„Některé instituce mají průměrný plat 25 tisíc a některé 50 tisíc. Když se procentuálně navyšuje, tak se navyšuje všem a ten rozdíl se nedožene. Stát by si měl udělat analýzu,” sdělil Novinkám Babiš.

Nízké platy jsou podle něj například v kultuře a finanční správě. „Budu usilovat hlavně o růst platů ve finanční správě, která je klíčová na to, aby vybrala daně, které se následně přerozdělí pro všechny. Už bychom neměli procentuálně navyšovat, ale podívat se, kde máme problémy a kde jsou priority,“ míní Babiš.

Plošnému zvyšování platů se prý nebrání. „Může se navyšovat všem, ale těm, kteří mají málo, by se mělo navyšovat více. Tak jsme to udělali třeba u učitelů,” podotkl.

Šéf odborářů Josef Středula po jednání na ministerstvu financí řekl, že je logické, aby se mzdy a platy v ČR navyšovaly, protože to podle něj pozitivně působí na růst ekonomiky. O přesném čísle ale Středula nemluvil.

„Řekli jsme, že si umíme představit další navýšení, neřekli jsme kolik. Je teprve pár týdnů poté, co vláda schválila růst v roce 2017,“ podotkl.

Vláda letos rozdávala

Vláda byla letos štědrá, od září přidala učitelům, platové tarify se jim zvedly o šest procent. Nepedagogickým pracovníkům se zvýšily platy o čtyři procenta. Celkově objem peněz narostl o osm procent.

Navýšení platových tarifů o čtyři procenta se od listopadu dočkají také státní zaměstnanci, vojáci, policisté či hasiči. Od Nového roku si o deset procent přilepší také lékaři a zdravotní sestřičky.

Reklama

Výběr článků

Načítám