Hlavní obsah

V Královéhradeckém kraji se rýsuje koalice bez ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned po skončení krajských voleb se rozběhla jednání o možných koalicích. Někde se soupeřící zavedené strany postavily proti hnutí ANO 2011, které ve volbách slavilo největší úspěch. Je tomu tak například v Královéhradeckém kraji.

Foto: Novinky

Andrej Babiš

Článek

Krajské volby v Královéhradeckém kraji vyhrálo hnutí ANO 2011 se ziskem 25,18 procenta a 13 mandátů z celkových 45, přesto může zůstat v opozici. O vytvoření koalice začali v sobotu večer jednat zástupci ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09. Ti by v krajském zastupitelstvu měli 24 mandátů. Hejtmanem by měl být lídr kandidátky ČSSD Jiří Štěpán, protože strana dostala 13,08 procenta hlasů a získala šest mandátů.

Podle lídryně krajské kandidátky ANO Kláry Dostálové je jednání pěti stran "jednoznačným pokusem všichni proti ANO".

"Mrzí mě, že ty strany, které se natolik vymezovaly proti sociální demokracii, nakonec souhlasí s tím, aby jim sociální demokracie vládla dál. Myslela jsem si, že všichni chtějí pro kraj něco udělat a ne, že jde pouze o boj o moc," řekla Dostálová.

Podle prohlášení hnutí ANO by vytvoření koalice pěti stran bylo podvodem na voliče ve stylu opoziční smlouvy. ANO chce s členy vznikající koalice vyjednávat.

Babiš v rozhovoru pro Novinky: Výsledek voleb je pro mě dopingVideo: Václav Toman, Novinky

Podle Štěpána ale další jednání situaci nezmění: „Je pět subjektů, které mají společný cíl a společný zájem. V tuto chvíli to je, jak to je, 24 mandátů je základ koalice a nehodláme na tomto nic měnit."

V Plzeňském kraji si ČSSD pochvalovala spolupráci s ODS bez ANO 

Jednat se ještě v sobotu začalo i v Plzeňském kraji, kde vyhrálo ANO s 21,52 procenta hlasů a získalo jedenáct křesel v 45členném zastupitelstvu a druhá ČSSD dostala 17,35 procenta hlasů a vybojovala devět mandátů.

Lídr ČSSD v regionu Josef Bernard večer řekl, že jeho strana bude už v noci jednat o koalici, ale nesdělil s kým. Stávající koalice ČSSD a ODS bez ANO podle něj fungovala dobře. „Strany se vzájemně dobře hlídají a vyvažují. Kdybychom k něčemu takovému dokázali doklopýtat, tak by to určitě nebylo špatně.”

Bernard odmítá jen spolupráci s KSČM: „Jsem rád, že lidé obecně, i v Plzeňském kraji, ustupují od těch totalitních stran, což se jednoznačně ukázalo i na výsledku komunistů,” uvedl. Zásadně ale podle něj klesla i ČSSD a ODS.

Tanečky v Brně okolo Haška

Babišovo hnutí se naopak snaží upevnit svou pozici na jihu Moravy, kde s jasným náskokem zvítězilo, když získalo 20,8 procenta hlasů a 15 mandátů. Už jednalo s druhými lidovci, kteří s 15,94 procenty hlasů získali jedenáct mandátů, stejně jako třetí sociální demokraté. Podle lidovců byla schůzka seznamovací a k žádné dohodě zatím nedošlo.

„Schůzka byla seznamovací a řekli jsme si jen pár drobností. Jednání budou pokračovat," uvedl krajský lídr KDU-ČSL Roman Celý.

Michal Hašek hodnotí volební výsledek ČSSD na jihu MoravyVideo: Novinky

ANO jedná i s dalšími stranami, které se dostaly do krajského zastupitelstva. Nevyloučilo ani jednání s KSČM, i když lidovci jednat s komunisty nechtějí.

Podle lídra ANO Bohumila Šimka není pro ANO vhodný partner SPD a SPO, naopak vhodnými partnery by mohla být TOP 09 s Žít Brno nebo Strana zelených, které se stejně jako ANO před volbami vymezily proti hejtmanu Michalu Haškovi (ČSSD). Šimek si dovede koalici představit i s ČSSD, avšak bez Haška. Na to ale ČSSD asi nepřistoupí.

Spolupráci s Haškem naopak neodmítá KDU-ČSL. „Neříkáme žádné ze stran, koho má postavit na kandidátku nebo kdo za ni má vyjednávat. Budeme jednat se všemi demokratickými stranami a uvidíme, s kým nám vznikne průnik. Variant je hodně, ale my jsme zodpovědní a chceme, aby koalice trvala celé čtyři roky a byla konstruktivní," dodal Celý.

I krajské volby v Olomouckém kraji vyhrálo s velkým náskokem hnutí ANO. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu Olomouckého kraje vítězné ANO obsadí 16 křesel, druhá ČSSD bude mít devět křesel a třetí KSČM sedm postů. ANO už v Olomouckém kraji jedná o povolební spolupráci s ČSSD, Koalicí pro Olomoucký kraj a ODS.

Jednička na kandidátce Koalice pro Olomoucký kraj Ivo Slavotínek řekl, že ANO předložilo několik variant možné povolební spolupráce. Nabídku v neděli projedná krajský výbor.

I v Moravskoslezském kraji vyhrálo hnutí ANO volby s 25,7 procenta hlasů před ČSSD s 16,66 procenta a KSČM s 11,38 procenta.

Sociálním demokratům v čele se současným hejtmanem Miroslavem Novákem (ČSSD) se tak nepodařilo obhájit vítězství z minulých voleb, po nichž vytvořili koalici s komunisty. Vyloučeno navíc není, že obě strany skončí v opozici. V kraji se totiž rýsuje koalice ANO, KDU-ČSL a ODS, které chce lídr hnutí ANO a rektor Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák přizvat ke spolupráci. Lídři lidovců i občanských demokratů se spolupráci nebrání.

„Teď samozřejmě otázka zní, zda budeme schopni, a já pevně věřím, že ano, se dohodnout s dalšími koaličními partnery na sestavení vlády tohoto regionu. Oslovíme KDU-ČSL a oslovíme ODS v první řadě," řekl Vondrák.

Jednání na severu Čech

Jednat už začali i Starostové pro Liberecký kraj, kteří s 32,4 procenta vyhráli volby v Libereckém kraji s výrazným náskokem před druhým ANO a třetími komunisty. Hejtman Martin Půta, který je lídrem kandidátky a s největší pravděpodobností si post udrží, už začal jednat o koalici se zástupci ANO, ČSSD a ODS. „I na základě zkušeností z minulého volebního období chceme vytvořit širokou koalici, která nebude vydíratelná jedním, dvěma nebo třemi hlasy. Rádi bychom, aby nebyla jen dvoučlenná,” sdělil Půta.

Naopak v Ústeckém kraji, kde ANO sesadilo dosud vládnoucí komunisty, začnou jednání až v příštím týdnu.

S kým hodlá spolupracovat, vítěz voleb zatím neřekl. „V tuto chvíli je předčasné hovořit o tom, jak budou vyjednávání vypadat,” doplnil ústecký lídr kandidátky ANO Petr Urbánek. ANO partnera potřebuje, získalo dvacet křesel z 55.

Zájem podílet se na vedení kraje má podle svého lídra Petra Šmída koalice SPD-SPO. „Budeme se snažit stát se členem koalice, abychom mohli prosazovat náš volební program,” sdělil.

Reklama

Výběr článků

Načítám