Hlavní obsah

ON-LINE: ANO slaví triumf, ČSSD sčítá ztráty

• Aktualizováno

Po sečtení 100 procent všech hlasů v krajských volbách je jasné, že hnutí ANO dobylo kraje. Zvítězilo v devíti regionech. Doposud vládnoucí ČSSD ovládla dva kraje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek krajských voleb

Článek

21:02 - K senátním volbám přišlo 33,5 procenta voličů, nejvíce v Brně-město, nejméně v Mostě, oznámil Český statistický úřad.

Posledním sečteným okrskem byl Ohrobec v okrese Praha-západ.

20:47 - Výsledky prvního kola senátních voleb jsou sečteny. Vyhrálo ANO se 14 postupujícími. Adepti ČSSD a KDU-ČSL postoupili v devíti obvodech, ODS v pěti, Starostové ve čtyřech. Tři postupující má i TOP 09.

18:51 - Ivo Vondrák, lídr hnutí ANO, které vyhrálo volby v Moravskoslezském kraji, chce vést jednání o koalici s KDU-ČSL a ODS.

17:32 - Volební účast je po sečtení více než 90 procent volebních okrsků zhruba třetinová.

Rozhovor s Vojtěchem FilipemVideo: Novinky

Vicepremiéři Andrej Babiš (ANO) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) se shodli, že ANO neuškodila nižší volební účast. Podle lídra TOP 09 Miroslava Kalouska se straně nepodařilo přesvědčit mladé, aby přišli.

17:06 - Hejtman Jihomoravského kraje a šéf Asociace krajů Michal Hašek výsledky voleb komentoval na Facebooku: „Děkuji všem, kdo na jižní Moravě šli k volbám a zvláště těm, kteří dali hlas ČSSD v krajských a senátních volbách. Ostatní ať při jakémkoliv výsledku nelamentují...”

17:01 - Ve Zlínském kraji zvítězí podle propočtu ČTK v letošních regionálních volbách KDU-ČSL. Před čtyřmi lety vyhrála volby v tomto kraji ČSSD.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek krajských voleb v Pardubickém kraji

16:55 - Při vyhlašování průběžných výsledků ve Středočeském, Jihočeském a Plzeňském kraji vypukl ve štábu ODS potlesk, ačkoliv v prvních dvou je strana zatím na čtvrtém a v Plzeňském na třetím místě. „Porážíme komunisty,“ komentoval to jeden ze členů ODS.

16:53 - V senátních volbách bude asi nejúspěšnější hnutí ANO 2011. Jeho kandidáti po sečtení hlasů z poloviny senátních okrsků byli na postupových místech v 18 obvodech. Druhá nejúspěšnější byla KDU-ČSL s postupy v devíti obvodech. ČSSD, která obhajuje vítězství ve 12 obvodech, bodovala v osmi. ODS měla z osmi vítězství šanci obhájit čtyři. Vyplývá to z průběžných výsledků hlasování.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek krajských voleb v libereckém kraji

16:42 - Veselá nálada vládne ve volebním štábu hnutí Starostové a nezávislí. „Jsem nadšen,“ vykřikuje místy při sledování průběžných výsledků šéf hnutí Petr Gazdík. Největší radost prý má z toho, že ve Zlínském kraji, kde kandiduje do kraje, získal zatím přes 14 procent preferenčním hlasů. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek krajských voleb

16:31 - Hnutí ANO vede i po sečtení tří čtvrtin okrsků v devíti krajích, ČSSD ve dvou. Lidovci vedou ve Zlínském a místní Starostové v Libereckém kraji.

16:29 - Do Lidového domu krátce po 16. hodině dorazily místopředsedkyně ČSSD Lenka Teska Arnoštová a Michaela Marksová a místopředsedové Milan Chovanec a Lubomír Zaorálek. Krátce za nimi dorazil i premiér Bohuslav Sobotka.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po příjezdu na volební štáb strany.

Ten poděkoval občanům, kteří ke krajským a senátním volbám přišli. „Lidé rozhodli. Podle průběžných výsledků to vypadá, že po osmi letech upřednostnili změnu ve vedení krajů. A soc.dem. se pohybuje na druhém místě,“ poznamenal premiér.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek krajských voleb v Jihočeském kraji

„Teď se budeme připravovat na druhé kolo senátních voleb. Naším cílem je, aby co nejvíce kandidátů, kteří postoupili, v těchto volbách uspěli. No a v regionech nás čeká vyjednávání. Protože ať už jsme zvítězili, nebo skončili na druhém místě, tak bude záležet na tom, jak dopadne vyjednávání o krajských koalicích. ČSSD bude mít zájem a má zájem ovlivňovat budoucnost krajů,“ dodal premiér.

16:24 - Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky lidé rozhodli, že chtějí změnu ve vedení krajů. ČSSD musí hledat nové programové cíle, aby získala širší podporu.

16:19 - Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) nechtěl tipovat, zda výsledky voleb nějak ovlivní fungování vlády. Podle svých slov doufá, že soc. dem. nesáhne ke konfrontační politice.

Byla jsem tak napjatá, až jsem rozlila kávu, přiznala VálkováVideo: Václav Toman, Novinky

Nízkou volební účast Pelikán hodnotil slovy: „Lidé necítili potřebu přijít k volbám protestovat, mlčící nepřítomná většina dala najevo, že je spokojená a není důvod věci měnit.“

16:16 - Předseda ODS Petr Fiala novinářům řekl, že jeho strana se nebrání vyjednáváním o koalicích s žádným subjektem s výjimkou KSČM. Lidé podle něj ztratili o politiku zájem, a to je velmi nebezpečné.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek krajských voleb

„Za velkého zájmu médií jsme tu sledovali frašky, osobní útoky. Je třeba vrátit lidem důvěru v politiku,“ řekl.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek krajských voleb na Vysočině

16:11 - Průběžné výsledky ukazují, že bude oproti minulým volbám mnohem složitější vyjednávání o koalicích. A rýsuje se, že ve většině krajů budou muset vzniknout vícečetné koalice. Rozhodující bude, kdo obsadí pozice v krajských radách, shodli se místopředseda KSČM Jiří Dolejš s šéfem poslaneckého klubu Pavlem Kováčikem při sledování výsledků.

Podle nich by i KSČM by ráda do tohoto dělení moci zasáhla. „Je zřejmé, že mnohem více krajů, než dosud, nepůjde po levicové cestě,“ podotkl Dolejš.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek krajských voleb v Karlovarském kraji

16:10 - O uvolněný senátorský post za Prahu 6 se podle propočtů ČTK utkají ředitel gymnázia Růžička za TOP 09 a STAN s podporou KDU-ČSL, který vyhrál první kolo, a filozof Bělohradský za ČSSD a SZ.

16:05 - Poslankyně Helena Válková (ANO), která kandiduje do Senátu v Praze 11 neskrývala svoji radost z toho, že do druhého kola pravděpodobně půjde z pozice jedničky.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek krajských voleb

„Mám obrovskou radost, že mám důvěru občanů a že jsem lidi přesvědčila, že moje heslo moudře, odpovědně, spravedlivě mělo svůj smysl,“ řekla novinářům a přiznala, že z toho byla hodně napjatá.

16:04 - Do volebního štábu ODS v sídle strany v pražské Truhlářské ulici právě dorazil předseda Petr Fiala. Navzdory zatím nízkým výsledkům ve štábu panuje optimistická nálada. „Příště to dopadne dobře“ a „Jedeme dál“, zdraví straníci předsedu.

„Ve Středočeském kraji jsme zatím na jedenácti procentech. To pokládám za úspěch,“ řekl Právu místopředseda Martin Kupka, lídr středočeské kandidátky.

16:02 - Hnutí ANO vede i po sečtení půlky okrsků v devíti krajích, ČSSD ve dvou. Lidovci vedou ve Zlínském a místní Starostové v Libereckém kraji.

15:57 - Bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) se může stát senátorkou v Praze 11. Společně s Ladislavem Kosem postoupila do 2. kola.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Helena Válková ve volebním štábu ANO

15:56 - Mezi novináře v Paláci Charitas zavítal šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Největší naděje na zisk mandátů a snad i místa v krajských radách si dělá ve třech krajích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek sleduje ve volebním štábu strany sčítání výsledků krajských voleb.

„Předběžné výsledky ukazují, že bychom se tam mohli porvat o první až třetí místo. Jedná se o Zlínský kraj, Jihomoravský a východní Čechy,“ řekl Bělobrádek.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek krajských voleb v Ústeckém kraji

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek krajských voleb ve Středočeském kraji

15:55 -  V senátních volbách v Praze 6 vede ředitel Keplerova gymnázia Jiří Růžička z TOP 09, který zatím získal po sečtení tří čtvrtin hlasů téměř 41,8 % hlasů a má tak před svými konkurenty výrazný náskok. Kdo s ním půjde do druhého kola senátních voleb, bude jasné po sečtení všech volebních hlasů. [celá zpráva]

15:49 - Senátorem za Prahu 10 podle propočtů ČTK bude Renata Chmelová nominovaná KDU-ČSL, nebo Jiří Holubář zastupující TOP 09. Ivana Cabrnochová post neobhájila.

Jan Hamáček je z výsledků zklamanýVideo: Novinky

15:44 - Místopředseda ČSSD Jan Hamáček čekal větší úspěch strany, s celkovým hodnocením voleb ale chce počkat na konečné výsledky.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek krajských voleb v olomouckém kraji

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek krajských voleb v libereckém kraji

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek krajských voleb v královéhradeckém kraji

15:34 -  Po sečtení čtvrtiny okrsků vede v krajských volbách hnutí ANO dál v devíti krajích a ČSSD ve dvou. Ve Zlínském vítězí KDU-ČSL, v Libereckém kraji místní Starostové.

Situace ve volebním štábu ODS

15:29 - Po sečtení hlasů v desetině okrsků vedli v senátních volbách adepti ANO v šesti obvodech, ODS ve čtyřech, ČSSD a KDU-ČSL ve třech. TOP 09, starostové a Severočeši.cz měli na prvních příčkách po dvou kandidátech.

Foto: David Ryneš, Novinky

průběžný výsledek krajských voleb v jihomoravském kraji

15:26 - Po sečtení 13 procent okrsků vede hnutí ANO v devíti krajích a ČSSD ve dvou. Po jednom z regionů vítězí KDU-ČSL a Starostové pro Liberecký kraj. Účast zatím byla 33,49 procenta.

Hnutí ANO vítězilo ve Středočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Sociální demokraté vedli v Jihočeském kraji a na Vysočině. Ve Zlínském kraji zaujímala první místo KDU-ČSL, V Libereckém kraji Starostové pro Liberecký kraj.

15:22 - Po sečtení více než 13 procent hlasů vede průběžně v krajských volbách hnutí ANO (21,56 procenta) před ČSSD (17 procent) a KSČM (11,53 procenta). ODS zatím má 8,83 procenta hlasů a lidovci 4,81 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek krajských voleb

15:14 - V centrále KSČM v ulici Politických vězňů vládla po uzavření volebních místností napětí, zda se podaří zopakovat výsledky z minulých voleb před čtyřmi lety.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek krajských voleb v karlovarském kraji

„Nový silný účastník ve volbách do krajů zahýbe nejen s pozicí naší strany, ale je evidentní, že „postihne“ i strany ostatní. Jsme na začátku sčítáni, tak není možné nic víc komentovat,“ řekl Novinkám člen stranického vedení  a šéf poslaneckého klubu Pavel Kováčik.

Foto: Dorian Hanuš

Šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

15:12 - Český statistický úřad oznámil, že v krajských volbách již bylo sečteno více než 1000 volebních okrsků. V senátním hlasování jsou již výsledky z více než 250 okrsků.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební obvody pro senátní volby 2016

15:06 - V senátním volebním obvodu v Praze 6 zatím jasně vede kandidát TOP 09 Jiří Růžička, který má přes 40 procent hlasů. S odstupem následuje filosof Václav Bělohradský (ČSSD a SZ), Vlastimil Harapes (ANO) a František Stárek (ODS).

14:58 - Politici TOP 09 očekávají výsledky voleb v pražské kavárně Louvre. Mezi prvními dorazil šéf strany Miroslav Kalousek a jeho předchůdce Karel Schwarzenberg. Oba dva považují nízkou účast za hendikep pro jejich stranu. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek krajských voleb na vysočině

14:44 - Jeden kandidát do zastupitelstva v Libereckém kraji podal trestní oznámení. Tvrdí, že nedal souhlas ke kandidatuře a nepodepsal prohlášení kandidáta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek krajských voleb ve středočeském kraji

14:34 - V Praze 11, kde lidé volí do Senátu, jsou sečteny již tři okrsky.

14:30 - Do volebního štábu ANO dorazil tanečník Vlastimil Harapes, který kandiduje do horní komory. „Silnější soupeř neexistuje. Musím to brát s humorem. Jasně, že jsem nejlepší,“ vtipkoval.

Harapes: V Senátu třeba trochu zmoudřímVideo: Václav Toman, Novinky

14:28 - První okrsek v krajských volbách byl sečten v Čečovicích v Plzeňském kraji

14:27 - Špičky soc.dem. budou očekávat výsledky voleb v Lidovém domě v Praze. Dosud však z grémia strany do volebního štábu nikdo nedorazil. Příjezd premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je očekáván kolem 16. hodiny.

14:23 - Český statistický úřad ohlásil sečtení hlasů v prvním okrsku. Jde o okrsek v Praze 11, kde lidé volili do Senátu.

14:08 - Hnutí ANO očekává výsledky v Centru pohybové medicíny na pražském Chodově. Šéf hnutí Andrej Babiš by měl do volebního štábu dorazit kolem 16 hodiny odpoledne. Přijedou i kandidáti ze Středočeského kraje

Pro ANO to jsou první krajské volby. Babiš už dříve uvedl, že by pro něj bylo úspěchem vyhrát v pěti krajích.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Kandidát do senátních voleb Vlastimil Harapes přichází Praze do centrálního volebního štábu hnutí ANO.

14:04 -  Výsledky voleb v pondělí projedná Státní volební komise. Krajské výsledky získají oficiální podobu v úterý 11. října. Od středy 12. října tak začne plynout desetidenní lhůta, v níž bude možné zpochybnit platnost výsledků krajských voleb u krajských správních soudů.

V případě prvního kola senátních voleb by tyto termíny platily jen pro obvody, kde by některý z kandidátů získal už nyní nadpoloviční většinu hlasů. Pokud se tak nestane, výsledky senátních voleb budou vyhlášeny až po druhém kole, tedy v úterý 18. října.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ve 14. hodin se uzavřely volební místnosti a začalo sčítání hlasů.

14:00 - Volební místnosti se uzavřely. Komise začaly sčítat hlasy.

Volební účast byla podle odhadů hodinu před uzavřením volebních místností kolem 30 procent oprávněných voličů.

Minulé krajské volby vyhrála ČSSD, i když vítězství zopa­kovala jen v devíti ze 13 krajů a celkově obhajuje 205 mandátů ze 675 zastupitelských křesel. V Ústeckém a Karlovarském kraji dostala nejvíc mandátů KSČM, celkově 182, ODS obsadila 102 křesla, ale ani vítězství v Plzeňském kraji jí k hejtmanství nepomohlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám