Hlavní obsah

Druhý volební den odstartoval

Úderem osmé hodiny ranní odstartoval v sobotu v Česku druhý den letošních krajských voleb, které jsou na třetině území spojeny s prvním kolem voleb do Senátu. Navštívit volební místnosti může každý, kdo to nestihl v pátek.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Volby v Jihlavě v místní části Zborná

Článek

Volební místnosti budou v sobotu otevřeny až do 14:00. Voliči si do volebních místností musí vzít platný občanský průkaz nebo cestovní pas, aby volební komisaři mohli ověřit jejich totožnost a právo volit.

Svými hlasy mohou lidé ovlivnit sestavení regionálních vlád na příští čtyři roky i to, zda si vládní koalice udrží většinu v Senátu.

Poté, co se v sobotu volební místnosti uzavřou, začnou komisaři hlasy sčítat. Výsledky by měly být známy s největší pravděpodobností ještě v průběhu soboty.

Volby v pátek moc netáhly

Volit lidé mohli už v pátek. Zájem byl podle informací z volebních komisí rozdílný. Někteří v pátek vybrali jen budoucí členy zastupitelských sborů, do horní parlamentní komory volit nechtěli.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Čechy volby příliš nezajímají, první den odvolila podle odhadů zhruba pětina voličů.

Ve středních Čechách volila ani ne pětina lidí. Téměř dvacetiprocentní účast byla v Kolíně, v Benešově a Mělníku přišlo k urnám shodně necelých 17 procent voličů.

V Karlovarském kraji měly volební okrsky voličskou účast obvykle mezi 15 až 30 procenty. Třicetiprocentní účast už byla například v Otovicích u Karlových Varů, okrsky přímo v Karlových Varech se blížily 20 procentům.

Ve volebních místnostech v Plzeňském kraji se účast pohybovala v průměru kolem 15 procent. Víc než pětinu lidí zatím volby přilákaly v Libereckém kraji. [celá zpráva]

Anketa

Hlasovali jste v letošních krajských či senátních volbách?
Ano
79,7 %
Ne
20,3 %
Celkem hlasovalo 2572 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám