Hlavní obsah

Nevolili mě jen v Praze a tady, řekl Zeman ve Zlíně, ale spletl se

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek na setkání s občany Zlína svým odpůrcům řekl, že jinde protesty neočekává, protože Zlín je spolu s Prahou jediným krajským městem, které v prezidentské volbě v roce 2013 hlasovalo pro jeho protikandidáta. To ale není pravda, protože Karel Schwarzenberg zvítězil i v dalších šesti krajských městech. Podle aktivistů byla prezidentská návštěva kampaní SPO.

Miloš Zeman na setkání ve ZlíněVideo: Právo

 
Článek

Zemana na zlínském náměstí Míru mezi stovkami lidí přivítalo i několik desítek odpůrců. Setkání se ale obešlo bez nadávek či hlasitého pískotu, odpůrci vyjádřili svůj nesouhlas s názory prezidenta pouze transparenty. Zeman formu protestu ocenil.

„Přál bych si, aby forma protestů, která se objevila ve Zlíně, byla tak korektní a tak zdvořilá i v jiných městech, pokud tam ovšem nějaké protesty budou. Víte, že kromě Prahy je Zlín jediné krajské město, které volilo mého protikandidáta v prezidentských volbách,” uvedl Zeman.

Podle serveru www.volby.cz, který provozuje Český statistický úřad (ČSÚ), však Zeman v roce 2013 při prezidentské volbě ve druhém kole z krajských měst prohrál se Schwarzenbergem kromě Prahy a Zlína také v Českých Budějovicích, Plzni, Karlových Varech, Liberci, Hradci Králové a Brně.

30 případů Miloše Zemana

Třicítka transparentů nazvaných 30 případů Miloše Zemana zlínskému náměstí dominovala.

„Zvolili jsme tichou formu protestu během prezidentova setkání s občany Zlína. Každé z třiceti hesel znamená jednu otázku, kterou se snažíme upozornit na jeho přešlapy a případy. A každou předáme prezidentovi. Není ale prostor na položení všech otázek,“ uvedl aktivista Tomáš Pasterný.

Na transparentech se objevovala hesla Hitler je gentleman, Zaprodaný krteček, Zeman love Putin, Korunovační viróza, Vulgarity z Lán, Podpora Konvičky, Rozdělování společnosti či Šíření nenávisti nebo Pohrdání soudy.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Protestující ve Zlíně připomínali prezidentovi jeho přešlapy hesly na trasnparentech a cedulích

Jednu otázku však Pasterný prezidentovi na setkání s občany v závěru jeho třídenní návštěvy Zlínského kraje přeci jen položil. Týkala se prezidentova kancléře Vratislava Mynáře a pracovníka protokolu Vladimíra Kruliše, kteří jsou kandidáty do krajských voleb za Stranu práv občanů (SPO). Kruliš je navíc lídrem SPO ve Zlínském kraji.

„Strana práv občanů spojila s vaším jménem svou existenci. Lídr strany pro Zlínský kraj plánuje vaši cestu. Je den před krajskými volbami, vaši přítomnost považujeme za kampaň,“ sdělil Pasterný prezidentovi.

Zeman: Zákon to nezakazuje

Zeman slova Pasterného odmítl s tím, že po celou dobu své návštěvy v kraji, kterou zahájil v úterý, nevyslovil podporu žádné politické straně či hnutí. Na tiskové konferenci také řekl, že v tom nevidí problém také proto, že to žádný zákon nezakazuje. „Přijde mi to naprosto normální,“ uvedl Zeman.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Lidé ve Zlíně protestovali proti způsobu, jakým prezident Miloš Zeman působí ve funkci.

Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD) podotkl, že před prezidentskou návštěvou upozorňoval na možné komplikace a snažil se prezidentskou kancelář přimět ke změně termínu. „Návštěva budí obavy, že může být takto zneužita. Navrhl jsem tedy, zda by nemohla být návštěva přesunuta. Ale prezidentskou kanceláří jsem byl ujištěn, že jiný termín by nemohl být,“ řekl hejtman.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Lidé ve Zlíně protestovali proti způsobu, jakým prezident Miloš Zeman působí ve funkci.

Odpůrcům vyslovil uznání

„Chtěl bych jenom docela upřímně říct, že si vážím formy vašeho protestu. Není to vyřvávání, není to pískot. Je to prostě vyjádření nesouhlasu s konkrétními postoji prezidenta republiky. ... To je v demokracii normální,” poznamenal Zeman.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Protestující ve Zlíně připomínali prezidentovi jeho přešlapy hesly na trasnparentech a cedulích

Podle Pasterného protest zaštiťuje zmíněný spolek Zlínská křižovatka. Na facebooku však událost založila Strana zelených Zlín. Vyzývala, aby lidé nenásilnou a nejlépe vtipnou formou vyjádřili, že nesouhlasí se Zemanovým působením v roli hlavy státu. Pasterný sám kandiduje v krajských volbách, je na šestém místě společné kandidátky Zelených a Pirátů nazvané Otevřený kraj. Podle Pasterného nemá většina účastníků protestu se Stranou zelených nic společného.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Prezident Miloš Zeman se v rámci své cesty po Zlínském kraji sešel 6. října s občany na náměstí Míru ve Zlíně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám