Hlavní obsah

Václava Havla si v centru Prahy připomněly stovky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nedožité 80. narozeniny bývalého prezidenta Václava Havla si v centru Prahy na Václavském náměstí připomněly ve středu večer stovky lidí. Součástí vzpomínkové akce byla řada hudebních vystoupení či sestřih jeho projevů.

Vzpomínání na Václava Havla Video: Novinky

 
Článek

Na posledního československého a prvního českého prezidenta vzpomínali i jeho známí a kolegové.

Kromě hudby zazněly úryvky z Havlových projevů a názory na to, proč jeho osobnost chybí v současné době. Jako první vystoupil biskup Václav Malý, jedna ze známých postav sametové revoluce z listopadu 1989.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Stovky lidí si na pražském Václavském náměstí připomněly výročí nedožitých 80. narozenin bývalého prezidenta Václava Havla.

Shromáždění pořádal spolek VH80 a chtěl jím oslovit ty, „kdo si prvního polistopadového prezidenta váží a kdo chtějí, aby se jeho principy a hodnoty neztratily ze života české společnosti ani z mezinárodního směřování země”, uvedl za spolek Tomáš Smetánka.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Lidé si na Václavském náměstí v Praze připomněli výročí nedožitých 80. narozenin bývalého prezidenta Václava Havla.

Hudebním vystoupením doprovodily akci skupiny Mydy Rabycad, Zrní, Korben Dallas a Michal Ambrož & Hudba Praha.

Koncert v Rudolfinu

V pražském Rudolfinu se ve středu večer konal  u příležitosti Havlových nedožitých 80. narozenin koncert. V zaplněné Dvořákově síni zúčastnili zástupci vlády a parlamentu, církví a vysokého školství i Havlova manželka Dagmar. Zahájila ho česká hymna a minuta ticha.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka promluvil před slavnostním koncertem v pražském Rudolfinu.

Před zahájením koncertu přednesl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) projev, v němž v souvislosti s odkazem bývalého prezidenta Havla řekl, že je nyní v sázce, zda český národ zůstane otevřený, nebo se uzavře světu, zda bude liberální, nebo autoritářskou společností. „Za demokracii a svobodu musíme i dnes aktivně bojovat, jsou tím, co nás spojuje s vlastními dějinami, s našimi spojenci a s naším kulturním prostorem,” řekl Sobotka.

Reklama

Související články

Havel bude mít desku na zdi borské věznice

Roky, které strávil Václav Havel v cele na Borech, připomene pamětní deska umístěná na zdi věznice. Slavnostně odhalena bude ve středu 5. října při...

Praha má náměstí Václava Havla

Piazzetta Národního divadla byla v úterý slavnostně pojmenována jako náměstí Václava Havla. Stalo se tak v předvečer výročí nedožitých 80. narozenin bývalého...

Výběr článků

Načítám