Hlavní obsah

Cirkusy jedou. ČSSD rozdávala popcorn, u ANO vítali krále, ale lidé chtěli koblihy

Právo, Petr Kozelka, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím se liší lídři sociální demokracie a ANO? Jeden sází na popcorn, druhý na koblihy. Předvolební kampaň vrcholí, Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš neúnavně objíždějí mítinky, o nichž me­diální experti tvrdí, že se už dávno přežily. Však také přicházejí spíš ti, mezi nimiž se politici cítí jako doma.

Babišovci rozbalili cirkus v Plzni na náměstí RepublikyVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

Asi stovka lidí v jihomoravském Blansku v úterý podupávala ve snaze se zahřát na prostranství ohraničeném dvěma stánky a skákacím hradem. Studený vítr a sychravé počasí setkání soc. dem. nepřálo a nabízená káva nebo horká čokoláda zahřála jen na chvíli.

Blanensko patří mezi bašty ČSSD. Ta se zde může opřít o starostu Iva Poláka, kandidáta na senátora, populární je tu i hejtman Michal Hašek. Premiér a předseda ČSSD Sobotka tak vstupuje na přátelskou půdu.

Z reproduktorů vyhrávaly písně bratří Nedvědů a několik mužů rozdávalo ženám oranžové růže. Mezi přítomnými převažovali důchodci, dorazilo i pár maminek s malými dětmi. Děti ihned okupují skákací hrad. To už ale hudba utichá a na scénu přichází politici. Shromáždění naslouchají, pokyvují hlavami a přikusují zdarma rozdávaný popcorn. Poněkud bizarně působí jen dva poutače konkurenčního ANO asi deset metrů od stánku ČSSD.

ČSSD v Blansku lákala voliče na Sobotku a na popcornVideo: Petr Kozelka, Právo

Co uděláte s tím Kalouskem, ptali se Sobotky

Po projevech nastal čas na debatu. Největší pozornosti se těšil premiér Sobotka. „Co uděláte s tím Kalouskem? Já, když ho vidím v televizi, tak...,“ třásl se rozhořčením jeden ze seniorů. „Ať si zůstane v opozici, tam může jen mluvit,“ uklidňuje ho Sobotka. „No jo, ale co s ním teda uděláte?“ nedá se odbýt muž a šermuje rozčileně rukama.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a v pozadí poutač hnutí ANO. Na předvolebních mítincích je všechno možné.

„Já jsem vaše fanynka,“ hrnula se za premiérem žena ve středních letech. „Vy jste tak mírumilovný, nejste tak bojovný jako ten Fico!“ tahala Sobotku za rukáv. „My jsme ale kamarádi,“ smál se premiér. To už k němu zamířila žena, která čekala na proslovy. „Budu volit ČSSD, v krajských i senátních volbách. Měla jsem nějaké trable a pan Hašek slíbil, že mi pomůže,“ vysvětlila.

Pohádka pro seniory

Na druhé straně republiky v Plzni babišovci rozbalili cirkus na náměstí Republiky, kde ANO rozestavilo desítku stanů v čele – jak jinak – s nafukovacím hradem.

Po Babišově boku se objevil krajský lídr ANO Miloslav Zeman, který se v září opřel do konkurenčních stran, že v kampani jezdí na kolech a koloběžkách a včera sekundoval Babišovi na Pohádkové dětské farmě.

„Chceme, aby tu do budoucna žily naše děti, proto se jim politické hnutí ANO rozhodlo věnovat část kampaně,“ opakoval moderátor převlečený za krále. Na náměstí však měli citelnou přesilu senioři a lidé ve středním věku. Babiš mezitím jako na běžícím pásu podepisoval a rozdával svou knihu.

Kde máte koblihy?

„Kde máte koblihy,“ ptala se ho postarší žena ve frontě. Babiš jednu z hostesek pohotově vyslal pro plný tác. Ve velkém se ale podával i guláš, nechyběly ani bábovka a chleba se škvarky.

Velký zájem byl o kolo štěstí, ve kterém vyhrával každý. Když se ale moderátor zeptal, kdo vede ANO v krajských volbách, se zlou se potázal. Téměř nikdo totiž lídra neznal. Správná odpověď zazněla až od pátého člověka.

Pak už do davu zavítal Babiš. „To je krásný, když král přivítá krále,“ hlásil moderátor. Babiš chválil sebe i své ministry a kritizoval ostatní strany, například za zákon o střetu zájmů, který výrazně omezuje Babišův byz­nys. „Jsou to pokrytci,“ soptil.

Po duši ho ale pohladil lídr Zeman slovy, že jako podnikatel chce kraj řídit jako firmu. K rozdávání koblih se ale příliš neměl. „Jdeme po voličích, snažíme se s nimi komunikovat. Nevěděl jsem o tom, že to je cirkus,“ dodal.

Anketa

Dokážou vás předvolební mítinky přesvědčit o tom, komu dát hlas ve volbách?
Ano
1,8 %
Ne
98,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4772 čtenářů.

Reklama

Související články

Zastavit migranty? Kraje na to mandát nemají

Zbavíme kraj uprchlíků a vypořádáme se s Evropskou unií, slibují některé politické strany v kampani před krajskými a senátními volbami, které vypuknou už...

Výběr článků

Načítám