Hlavní obsah

Peroutkova vnučka podala návrh na exekuci. Podle Zemana o omluvě rozhodne soud

Právo, ČTK, kab
Aktualizováno

Vnučka novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová podala v pondělí návrh na exekuci na Kancelář prezidenta republiky. Kaslová tak chce docílit omluvy za výrok hlavy státu Miloše Zemana, že Peroutka napsal o Adolfu Hitlerovi, že je gentleman. Omluvu sice pravomocně Hradu nařídil soud, kancelář se však neomluvila a dovolává se k Nejvyššímu soudu. Zeman na informaci o návrhu reagoval tak, že se nemůže omluvit za neexistenci článku, který četl.

Foto: Petr Horník, Právo

Vnučka novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová u soudu.

Článek

Prezident Miloš Zeman v pondělí na tiskové konferenci v Brně řekl, že o exekučním návrhu vnučky Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslové na Kancelář prezidenta republiky musí rozhodnout soud. Těžko se však může omlouvat za to, že článek s titulkem Hitler je gentleman neexistuje, když jej četl, dodal.

„Již před rokem jsem se omluvil, že se článek dosud nenalezl. Také jsem uvítal rozhodnutí odvolacího soudu, protože je prokázáno, že Peroutka byl na základě objevených textů fascinován nacismem," řekl Zeman. Tentýž soud mu však nařídil omluvu. Kancelář prezidenta podala ještě dovolání, které však nemá odkladný účinek.

Foto: Archiv, Právo

Článek Hitler - gentleman z 24. února 1937, jak vyšel v Rudém právu

Podle advokáta Františka Vyskočila, který Kaslovou zastupuje, by exekutor měl uložit Hradu pokutu. Ta může dosahovat až výše 100 tisíc korun. „Pokuta může být ukládána opakovaně až do okamžiku, kdy povinný – tedy Česká republika – splní svou povinnost,“ vysvětlil Právu Vyskočil.

Peníze se přitom však přelévají jen z jedné „kapsy“ státu do druhé, Kaslová na finanční pokutu nárok nemá.

„Chceme poukázat, že Kancelář Pražského hradu nerespektuje rozhodnutí soudu. Jakou vážnost pak mají mít soudy u občanů, když jim český stát říká „kašlete na soud“. Pokud exekutor pokutu udělí, znovu se nám potvrdí, že ČR jedná protiprávně,“ řekl Právu Vyskočil.

Věc má v rukou exekutor

Za jak dlouho případně pokutu Hrad dostane, není jasné. „Záleží na rychlosti exekutora, neexistuje lhůta. Nerozhoduje už soud, ale přímo soudní exekutor,“ uvedl advokát. Domnívá se, že exekutor by mohl rozhodnout v řádu týdnů.

Žádost podal advokát sám na přání Kaslové, která je momentálně v USA. „Byli jsme domluveni, že dnes žádost podá,“ potvrdila Právu Peroutkova vnučka.

Omluvu za Zemanův výrok na adresu Peroutky měl Hrad zaslat Kaslové dopisem do 23. září, navíc ji měl po dobu 30 dnů vyvěsit na svých webových stránkách. Hrad se však v tomto termínu neomluvil a místo toho podal dovolání k Nejvyššímu soudu a návrh na odklad výkonu rozhodnutí.

Foto: Archiv, Právo

Titulní strana deníku Rudé právo z 24. února 1937. Článek Hitler - gentleman je umístěn vlevo dole.

Hradu přitom nevadí odůvodnění rozsudku po věcné stránce, ale chce, aby Nejvyšší soud odpověděl na to, kdo se má omlouvat za výroky prezidenta, na kterého se vztahuje indemnita. Kancelář uvedla, že pokud se bude za výroky prezidenta omlouvat, může na ni směřovat řada žalob. Ty by pak prý poškodily Českou republiku.

Celá kauza odstartovala v lednu 2015, kdy Zeman v projevu k výročí osvobození Osvětimi uvedl, že Peroutka napsal článek s názvem „Hitler je gentleman“. Takový článek se však nikdy nenašel.

Deník Právo v sobotu upozornil, že článek s názvem Hitler – gentleman vyšel v roce 1937 v Rudém právu. Autorem však nebyl Peroutka a námětem nebyl obdiv k Hitlerovi. [celá zpráva]

Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka však nejde o text, o kterém Zeman hovořil. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám