Hlavní obsah

Ve Vyškově začalo historicky první dobrovolné vojenské cvičení

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyškov

Čtrnáct mužů a jedna žena nastoupili v pondělí k historicky prvnímu vojenskému dobrovolnému cvičení. Výcvik se koná ve Vyškově a potrvá šest týdnů. Spolu s nimi absolvuje kurz i 55 členů aktivní zálohy a budoucí vojáci z povolání. Těch se do tříměsíčního výcviku přihlásilo 556.

Ve Vyškově začalo historicky první dobrovolné vojenské cvičeníVideo: Novinky

 
Článek

„Lákalo mě to, chtěla jsem se dozvědět něco o zbraních,“ vysvětlila dobrovolnice. Pokud cvičením projde a bude se jí líbit, počítá s tím, že by se jednou mohla dát na profesionální vojenskou kariéru.

Na začátku kurzu všichni nafasovali oblečení a výbavu. Během následujících týdnů čeká budoucí vojáky z povolání, dobrovolníky a aktivní záložáky cvičení ve střelbě či orientace v terénu. Naučí se také základy bojové techniky, projdou i zdravotní přípravou.

„V průběhu základní přípravy jsou organizovány dva polní výcviky, kdy stráví v polních podmínkách tři dny. První je založen na střežení objektu, druhý na přežití v tísni,“ přiblížil podplukovník a náčelník centra základní přípravy Jiří Studničný.

V dnešní době kdo je připraven, není překvapen.
Dobrovolnice na cvičení

Denní režim ve vyškovské vojenské akademii je od pondělí do čtvrtka. Výcvik zpravidla začíná v pět hodin ráno a končí před desátou večerní.

Foto: Václav Toman, Novinky

Ve Vyškově začalo historicky první dobrovolné vojenské cvičení.

„Nejvíce se bojím 12minutového běhu. Připravovala jsem se, ale nemyslím si, že by to bylo dostatečné,“ obává se dobrovolnice.

Kolik lidí nastoupilo v pondělí do výcviku
Tříměsíční kurz základní přípravy pro vojáky z povolání - 556 lidí (14 žen)
Šestitýdenní kurz pro aktivní zálohy - 55 lidí (8 žen)
Šestitýdenní dobrovolné vojenské cvičení - 15 lidí (1 žena)

Záložáci dostávají ročně 18 tisíc

Do aktivních záloh nastupuje celkem 55 lidí, z toho osm žen. „V dnešní době kdo je připraven, není překvapen,“ vysvětlila jedna z nich, proč se přihlásila. Žena, která v civilním životě pracuje jako personalistka, očekává, že se na kurzu naučí například sebeobranu.

Být jednou z mála žen mezi téměř šesti stovkou mužů ani jedné z dotázaných nevadí. „Zatím tady nevnímám žádnou negativní reakci,“ komentovala členka aktivní zálohy.

Celkový počet členů aktivních záloh je 1400. Do roku 2025 by jich Česká republika chtěla mít pět tisíc. Každý záložák dostane ročně od státu 18 tisíc korun, studenti ještě navíc šest tisíc.

Nových vojáků by mělo být přes 500

Do tříměsíčního kurzu základní přípravy pro vojáky z povolání se přihlásilo 556 lidí včetně 14 žen. „Vždycky jsem chtěla být v armádě, je to můj sen,“ řekla ve Vyškově Novinkám jedna z nich.

Kdyby to nebylo katastrofálně drahé, tak ano, pro krátkou tříměsíční službu bych byl.
Ministr obrany Martin Stropnický

Po výcviku bude pět procent nových vojáků zařazeno do důstojnického sboru, stejná část do praporčického. Devadesát procent nováčků půjde mezi poddůstojníky a mužstvo. Nejvíce jich bude zařazeno do pluku logistické podpory - celkem 118.

Ve Vyškově všechny přivítal ministr obrany Martin Stropnický (ANO). „Jsem rád, že to číslo v součtu vůbec není malé,“ řekl jim při společném nástupu.

„Mluví se o zhoršené bezpečnostní situaci. O tom, jestli je mezi mladými lidmi vůbec zájem o obranu vlasti a je pro mě pozitivní vidět, že mezi nimi takoví jsou,“ dodal ministr.

Stropnický: Byl bych pro povinnou vojnu

Novinářům později řekl, že by se v budoucnu mohla otevřít diskuze o povinné vojenské službě.

„Kdyby to nebylo katastrofálně drahé, tak ano, pro krátkou tříměsíční službu bych byl. Teď ale mluvím za občana Stropnického. Myslím, že to není žádný fyzický dril, ale pomáhá to i lidskému zrání,“ míní Stropnický. Zdůraznil, že mu už přišlo spoustu dopisů od matek, které by své syny na vojnu poslaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám