Hlavní obsah

Nedůstojné a trapné, vzkazují politici Zemanovi

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček odmítl, že by článek Hitler – gentleman z roku 1937, o jehož nálezu v sobotu informovalo Právo, byl oním článkem, na který prezident Miloš Zeman vloni odkazoval. Podle většiny politiků jsou však hlasy z Hradu jen prodlužováním trapnosti. Prezident se podle nich měl už dávno omluvit.

Foto: Archiv, Právo

Článek Hitler - gentleman z 24. února 1937, jak vyšel v Rudém právu.

Článek

„Nález je zajímavou indicií pro mé další pátrání. Právě politiku agrárníků za druhé republiky a v počátcích protektorátu Ferdinand Peroutka podporoval,“ sdělil Ovčáček, který po údajném Peroutkově článku pátrá už druhým rokem. Následně pak na Twitteru uvedl, že čeští novináři nerozumějí historii.

Předáci parlamentních stran se většinou shodují v názoru, že prezident se měl za své výroky omluvit, už když k tomu Zemana svým pravomocným rozhodnutím vyzval Městský soud v Praze.

„Ve věci omluvy jasně rozhodl soud. Nová zjištění jen potvrzují, že prezident se mýlil,“ řekl včera Právu předseda STAN Petr Gazdík. „Bylo by dobré, kdyby to připustil, omluvil se, a celou kauzu tím ukončil,“ dodal.

Foto: Archiv, Právo

Titulní strana deníku Rudé právo z 24. února 1937. Článek Hitler - gentleman je umístěn vlevo dole.

Na pohledu předsedy ODS Petra Fialy ani nově objevený text nic nemění. „Ukazuje to jen správnost mého názoru, že pan prezident se měl už dávno omluvit, a hlavně už to nechat být. Není to důstojné,“ uvedl pro Právo Fiala.

„Pro Miloše Zemana je Rudé právo – odlišovat prosím, od Práva – v podstatě Přítomností. On to tak chápe, dokonce i s malým p. Celá ta kauza je zcela nedůstojná prezidenta republiky a jména pana Peroutky,“ komentoval poslední vývoj předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) ještě před zveřejněním nově objeveného textu odsoudil v rozhovoru pro sobotní Právo Zemanovu snahu o diskreditaci Peroutky.

Prezidenta chápou jen komunisté

„Ferdinand Peroutka byl statečný člověk, byl to přesvědčený demokrat a jeden z nejlepších válečných novinářů. Vést proti němu několik desítek let po jeho smrti takovouto kampaň, která se snaží zpochybnit jeho integritu ve vztahu k nacistům, je špatně,“ řekl premiér.

Pochopení pro prezidentovo úsilí projevil jen šéf komunistů Vojtěch Filip. V případě druhého článku, který Zeman Peroutkovi přisoudil, totiž soud sice připustil, že jej novinář nenapsal, dospěl však k závěru, že v jiných textech se vyjadřoval podobně. Podle Filipa tak dal prezidentovi za pravdu.

Foto: Archiv, Právo

Hlavní stránka Venkova z 23. února 1937

„Žádný článek nemůže změnit pravomocný rozsudek. Navíc při čtení důkazů se ukázalo, že sice konkrétní článek nebyl nalezen, ale jiné články svědčí o tom, že psaní pana Peroutky bylo v takovém smyslu, jak je prezident prezentoval,“ uvedl Filip.

Proti rozhodnutí soudu, že se má Hrad za Zemanovy výroky omluvit, chystá hradní kancelář dovolání k Nejvyššímu soudu. Na ten se obrátí i Peroutkova vnučka Terezie Kaslová, která žalobu na obranu svého dědečka podala.

Článek, o němž informovalo sobotní Právo, objevil historik Jan Galandauer.

Související téma:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

Text, jehož titulek začínal slovy Hitler – gentleman však vyšel v Rudém právu, nikoli v Peroutkově Přítomnosti. Hitlera neoceňoval, naopak odsuzoval útok pravicového agrárního deníku Venkov proti národním socialistům, k nimž měl Peroutka blízko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám