Hlavní obsah

Slávisté naplnili pražský Letenský tunel kouřem z dýmovnic a explozemi dělbuchů

Novinky, ČTK, Pavel Jaňurek
Praha
Aktualizováno

Jen několik jednotlivců musela v neděli odpoledne zajistit pražská policie při pochodu fanoušků Slavie na Letnou. Tam mířili k fotbalovému derby s pražskou Spartou. Pochod provázely vulgarismy, většinou mířené na tým soupeřů. K žádným větším potyčkám nedošlo.

BEZ KOMENTÁŘE: Pochod fanoušků Slavie na Letnou se obešel bez větších problémůVideo: Novinky

 
Článek

K pochodu na Letnou vyrazili slávističtí fanoušci krátce po poledni z Edenu. Při přesunu ke stanici metra Strašnická několik z nich použilo dýmovnice a zakázanou pyrotechniku. Na zákaz používání pyrotechniky fanoušky opakovaně upozorňovali policisté pomocí megafonu.

Ze Strašnické pak fanoušky převezla speciální souprava metra do stanice Staroměstská, odkud se stovky slávistů přesunuly k Rudolfinu.

Majitel Rudolfina si tentokrát nepřál, aby se fanoušci fotili na schodech u této budovy. Vchod i jeho okolí proto hlídali těžkooděnci a připravena byla také vodní děla.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Fanoušci fotbalové Slavie pochodovali od pražského Rudolfina k letenskému stadiónu na derby se Spartou.

Policisté doprovodili fanoušky až ke stadiónu na Letné. Dav v Letenském tunelu halil dým z dýmovnic, ozývaly se také rány dělbuchů. Zadržena byla zhruba desítka lidí kvůli neuposlechnutí výzvy policie, jeden člověk je podezřelý z výtržnictví.

"V průběhu pochodu bylo zajištěno několik jednotlivců, kteří jsou podezřelí z přestupkového jednání. Většina případů se týkala použití pyrotechniky," řekl Novinkám policejní mluvčí Jan Daněk.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Policejní zákrok při pochodu fanoušků fotbalové Slavie na Letnou na derby se Spartou.

V okolí sparťanského stadiónu na Letné museli policisté řešit několik drobných konfliktů a v několika případech museli zatlačit sparťanské fanoušky do hospod a restaurací, aby předešli případnému konfliktu se slávisty.

Těžkooděncům pomáhali s vytlačováním fanoušků také policisté na koních a psovodi se služebními psy.

Celkově se ale pochod fanoušků, kterého se účastnila zhruba tisícovka lidí, obešel bez větších problémů.

Dýmovnice i na stadiónu

Dýmovnice použili fanoušci Slavie i při zápase a v úvodu druhé půle zahalili stadión do barevného dýmu. Následně v jejich sektoru zasahovala policie a rozhodčí Radek Příhoda utkání zhruba na tři minuty přerušil. Pyrotechnika se objevila i v kotli Sparty.

Sparta nakonec prohrála 0:2 a fanoušci letenských následně vtrhli na hrací plochu. Musela je zahnat policie. Fotbalisté stačili utéct do útrob stadiónu.

V předchozích dvou ročnících první ligy se pochody stovek slávistických fanoušků na derby se Spartou obešly bez větších potyček, důrazněji policie zasáhla v dubnu 2014.

Příznivci Slavie se tehdy cestou na Letnou dostali do konfliktu s policisty hlavně na Čechově mostě. Důvodem bylo údajně používání pyrotechniky i přes varování policie, že je to zakázané. Po zákroku měli někteří fanoušci v obličeji krev.

Vedení Slavie označilo zákrok za nepřiměřený, vnitřní kontrola policie ale nezjistila žádná porušení zákona ani nadměrné použití donucovacích prostředků. Policisté v souvislosti s derby v dubnu 2014 zadrželi 86 lidí, především z průvodu slávistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám