Hlavní obsah

Vězni si Babišovi stěžovali na hygienu i přeplněnost

Právo, Vladislav Prouza

Ministři financí Andrej Babiš a spravedlnosti Robert Pelikán (oba za ANO) besedovali páteční večer s vězni v Odolově u Malých Svatoňovic na Trutnovsku.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Babiš a Pelikán při diskuzi s vězni

Článek

Věznici určenou pro odsouzené s lehčími delikty jich nyní obývá o zhruba osmdesát víc, než určuje optimální kapacita tří set vězňů. Nezřídka jde o viníky tragických nehod, neplatiče alimentů nebo drobné zlodějíčky.

Celkem 3,5 roku si zde odseděl i exministr financí Zemanovy vlády a někdejší místopředseda ČSSD Ivo Svoboda odsouzený v roce 2005 za vytunelování fabriky na dětské kočárky Liberta.

„Znáte mne? Nevím, jestli koukáte na televizi. Jsem tady poprvé,“ zahájil debatu ve společenské místnosti věznice s několika desítkami vesměs za odměnu vybraných vězňů Babiš. „Známe. Na televizi koukáme,“ odpověděli ministrovi financí a místopředsedovi vlády vězni.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ministr Babiš s houslemi vyrobenými vězni

„Problémy máme s hygienou. Pro sto padesát lidí na patře je tady šest záchodů a některé nemají ani prkýnko,“ stěžoval si jeden z diskutujících. „To je problém koupit prkýnko,“ obrátil se Babiš na generálního ředitele Vězeňské služby ČR Petra Dohnala. „Budeme to řešit. Jde o důsledek přeplněnosti,“ odpověděl šéf odolovské věznice Tomáš Kubín.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ministři Babiš a Pelikán s vedením věznice a generálním ředitelem Vězeňské služby ČR Petrem Dohnalem.

„Mám pouze dvě erární trika a dvojici vlastních mohu nosit pouze v čase osobního volna,“ pokračoval vězeň. „Proč pane řediteli,“ reagoval Babiš. „Nařizuje to předpis,“ podotkl Kubín.

„Nejsou izolace pro nemocné. Byl tady svrab a všichni ostatní spolu s těmi, kdo přišli na návštěvu, se mohli nakazit,“ pokračoval muž odsouzený za dluh na alimentech. „Všechno sepište, to mne zajímá,“ řekl Babiš.

Vězni také chtěli vědět, zda vláda chystá program pro čerstvě propuštěné, kteří často nemají mnoho šancí zapadnout do civilního života. Nezřídka proto skončí opět za mřížemi.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Hudební nástroje vyrobené odolovskými vězni.

„Tento program řešíme. Budeme zkoušet tzv. otevřenou věznici, kdy vězni v poslední části trestu dostanou možnost přivykat normálnímu životu,“ slíbil Pelikán s dovětkem, že ministerstvo počítá s motivací zaměstnavatelů propuštěných vězňů a navýšením stavu pracovníků probační a mediační služby.

Dalšího z vězňů - v minulosti zřejmě gamblera - zajímalo, zda vláda připravuje zákon o plošném zákazu hazardu. „Zákon platný od 1. ledna 2017 hazard omezí,“ slíbil Babiš s dovětkem, že obce jsou dnes na hazard orientovány.

Odolov oproti jiným věznicím skýtá jednu celorepublikovou raritu. Vězni zde vyrábějí a repasují smyčcové a bicí nástroje - housle, violy, čela a xylofony. Kolekcí výrobků údajně srovnatelných s koncertními nástroji mohou vybavit celý smyčcový kvartet. Kvalitu houslí a viol z odolovské houslařské dílny předvedl jeden z dozorců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám