Hlavní obsah

Vláda podpořila plošné zavedení občanských průkazů s čipem

• Aktualizováno

Občanské průkazy s elektronickým čipem by mohly být nově vydávány zdarma, rozhodla na svém středečním jednání Sobotkova vláda. Nyní se za vydání platí 500 korun. Průkazy s čipem by podle novely zákona o občanských průkazech, kterou připravilo ministerstvo vnitra, měly být zavedeny plošně, sdělil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

Průkazy s elektronickým čipem by měly lidem umožnit přihlášení do různých systémů státní správy a vyřizování některých záležitostí bez návštěvy úřadu. Aktuálně mohou občané buď zaplatit 500 korun za průkaz s čipem, nebo si ho pořídit zdarma bez čipu.

"Občanky s kontaktním čipem budou nově vydávány bez správního poplatku," uvedl Sobotka na sociální síti. Ministerstvo vnitra předpokládá, že by novinka mohla platit od 1. ledna 2018.

Průkaz s čipem by měl být podle představ vnitra povinným dokladem a kromě prokazování totožnosti osobně by měl být i prostředkem pro elektronickou identifikaci.

Podávání dokumentů z domova

Každý čip občanského průkazu bude mít takzvaný autentizační certifikát, který bude sloužit ke vzdálené identifikaci občana vůči portálům veřejné správy. Ověřování totožnosti by mělo být jednodušší a šlo by provést nejen na úřadě, ale i na dálku. Lidé by také mohli dokumenty podávat přímo z domova a nemuseli by na úřad. Dalším z cílů nových občanských průkazů je poskytnout držitelům elektronický podpis.

Vnitro odhaduje, že by náklady v prvním roce plošného zavádění občanských průkazů neměly přesáhnout 250 miliónů korun. V dalších letech by to mělo vyjít na 140 miliónů.

Peníze půjdou na úpravu systému, který pomáhá s doklady se speciálními prvky. Zvýší se také náklady na vydání jednoho občanského průkazu, a to zhruba o 65 korun. Do úpravy systémů budou muset investovat i ostatní ministerstva. V souhrnu by mohlo jít o 100 miliónů korun.

Zpoplatněny certifikáty

Na občanské průkazy s elektronickým čipem bude možné nahrát zdarma elektronický podpis, ale za jeho pořízení se bude muset platit, uvedla právnička Jana Sosna z advokátní kanceláře Taylor Wessing.

"Pořízení elektronického podpisu a odpovídajícího certifikátu bude i nadále zpoplatněno, přičemž poplatky jsou závislé na daném poskytovateli. Vzhledem k tomu, že certifikáty se vydávají s platností jeden rok, je třeba počítat s poplatky za obnovení certifikátu," uvedla na dotaz ohledně změn v poplatcích.

V Česku bylo na konci listopadu 2015 přes 3300 občanských průkazů s čipem. Bez čipu bylo loni vydáno přes 1,7 miliónu občanských průkazů.

Reklama

Výběr článků

Načítám