Hlavní obsah

Vnitro dostane 420 miliónů navíc, Chovanec na jednání s Babišem přinesl koblihy

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo vnitra dostane do rozpočtu příští rok navíc 100 miliónů korun na dobrovolné hasiče, 120 miliónů na investice a 200 miliónů na energetické úpravy budov v projektu zelená úsporám, sdělil ve středu ministr financí Andrej Babiš (ANO). Naopak ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) bude muset chybějící peníze hledat ve své kapitole a příští rok ve vládní rezervě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO) na archivním snímku

Článek

Resort ministra Milana Chovance (ČSSD) před středečním jednáním s Babišem požadoval 1,1 miliardy korun.

Babiš při příchodu na jednání vlády, která by měla definitivně uzavřít návrh rozpočtu na příští rok, novinářům řekl, že s Chovancem ohledně jeho požadavků na dobrovolné hasiče a investice našli kompromis.

Přátelské jednání

"Jednání probíhalo přátelsky, pan ministr přinesl koblihy," řekl Babiš. Chovanec jejich fotografii později zveřejnil na Twitteru. Vztahy mezi oběma členy vlády jsou přitom napjaté zejména kvůli sporům ohledně reformy policie.

Chovanec na sociální síti potvrdil, že do posílení bezpečnosti občanů půjde celkem kompromisních 420 miliónů. "Jsem rád i za dohodnutých 100 miliónů pro dobrovolné hasiče," uvedl. Ti podle něj mohou celkem na investice v příštím roce získat 820 miliónů, z toho 510 miliónů od státu.

Šlechtová odešla nespokojená

Šlechtová naopak po jednání s Babišem spokojená nebyla. "Minulý týden jsem měla rozpor ve výši dvou miliard korun," řekla při příjezdu na jednání vlády novinářům. Peníze by měly jít do dotací na podporu místních komunikací a stavbu domů pro seniory, dodala. "Bylo mi sděleno, že již nemám nárok vůbec na nic," uvedla. Prioritou vlády je zvyšování platů a důchodů, a ne místní infrastruktura, dodala.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Peníze bude Šlechtová hledat ve svém rozpočtu. "Budu si s tím muset pohrát," uvedla. Ve vládě chce dnes své rozpory sdělit a peníze bude žádat i z rezervy kabinetu v příštím roce. Postěžovala si také, že nemůže přijmout tolik úředníků, kolik plánovala. Dnes si jich s Babišem "vyhádala" deset. "Ale mně to nestačí, protože rozpor zůstává ve výši zhruba 120 míst pro Centrum pro regionální rozvoj," uvedla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám