Hlavní obsah

Babiš si dělá z lidí dobrý den, kritizoval Filip. Komunisté ale koalice s ANO nevylučují

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Předseda KSČM Vojtěch Filip se obul do šéfa hnutí ANO Andreje Babiše kvůli předvolebním billboardům, na kterých ministr financí hlásá, že se kraje mají řídit jako firma. Babiš si podle Filipa dělá z lidí dobrý den. Komunisté však ani přesto možné koalice s ANO v krajích nevylučují.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip s místopředsedou strany Jiřím Dolejšem

Článek

„Řídit kraje jako firmu? To si snad ministr Babiš dělá z lidí opravdu dobrý den. Když billboardy zahltily naši republiku, uvědomil jsem si, kam až jsou někteří schopni dojít a co to může znamenat pro lidi,“ uvedl v komentáři v pátečním Právu Filip.

Místopředseda strany Jiří Dolejš ale naznačil, že Filipova kritika vůbec neznamená, že spolu strany po říjnových krajských volbách nevytvoří tandem. O možné spolupráci s komunisty mluvil i Babiš, když prohlásil, že KSČM nelze ignorovat.

„Pokud se z ANO takto vyjadřují, lze udělat jediný závěr – naším případným partnerem už není jen soc. dem., ale jsme zajímaví i pro jiné subjekty,“ řekl Dolejš Novinkám.

Dolejš: Neuzavíráme se různým variantám

Na otázku, zda nevylučuje koalici s babišovci, odpověděl: „Neuzavíráme se různým variantám, na druhou stranu o nich nechceme spekulovat. Je jasné, že nejdříve je třeba mít nabito.“

Pokud by se komunisté měli účastnit koalic, tak budou vyhledávat někoho, kdo jim bude bližší – včetně ČSSD
Jan Outlý, politolog

Politolog Jan Outlý Novinkám řekl, že komunisté se do koalic obecně začínají přibírat. „Myslím si, že žádná strana, s výjimkou těch, které dopředu říkají, že v žádném případě, nebude mít problém koalici s KSČM uzavřít – včetně hnutí ANO,“ míní.

Myslí si však, že ANO nebude první volba. „Pokud by se komunisté měli účastnit koalic, tak budou vyhledávat někoho, kdo jim bude bližší – včetně ČSSD,“ nastínil.

Také Dolejš podotkl, že komunisté v krajích vládli se soc. dem. čtyři roky, v ostravském kraji už osm let. „To znamená, že ti lidé se znají z praktického výkonu politiky, znají svou důvěryhodnost a schopnosti. To samozřejmě také padá na misku vah,“ zdůraznil Dolejš. Sociální demokraté nyní vládnou v tandemu s komunisty v devíti krajích.

Kdyby nakonec ANO s KSČM koalice v krajích uzavřelo, je podle Outlého otázkou, co by to udělalo se členskou základnou babišovců. „Hnutí ANO je poměrně heterogenní, jsou v něm významné osobnosti z byznysu. Ty by mohly mít s takovou koalicí problém,“ sdělil Novinkám politolog.

Doplnil, že z vedení ANO se ale vůči takovým koalicím žádné zásadní vymezení neozývá, takže je reálné, že se objeví.

Anketa

Mělo by ANO v případě úspěchu v krajských volbách jít do koalic s KSČM?
Ano
73,5 %
Ne
26,5 %
Celkem hlasovalo 2644 čtenářů.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Výběr článků

Načítám