Hlavní obsah

Hlasování bude těsné, Babiš nedorazí

Právo, Karolina Brožová

Sněmovnu ve středu čeká bouřlivé jednání o zákoně o střetu zájmů. ČSSD, lidovci, TOP 09 a ODS v něm chtějí omezit kumulaci ekonomické, mediální a vládní moci. Jenže dohromady by měli ve Sněmovně kvůli třem absentujícím poslancům a nejasnému stanovisku Marie Benešové (ČSSD) získat jen těsnou většinu 101 hlasů. Podpořit by je podle informací Práva měl ještě Marek Černoch z hnutí Úsvit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí a předseda ANO Andrej Babiš

Článek

Komunisté, kteří dosud nad zákonem lavírovali, se prý rozhodnou až těsně před hlasováním. ANO je proti a zákon vnímá jako útok na svého šéfa Andreje Babiše.

„Mě to nezajímá. Když to bude hotové, tak to dám právníkům, jestli se mi neupírají práva,“ řekl Právu Babiš. Pokud zákon projde, zváží, zda by proti němu nepodal ústavní stížnost. „Myslím si, že je to šité na mě. Ale vždy mám záložní plán,“ dodal Babiš. Ten při hlasování nebude, neboť prý raději bude vyjednávat o státním rozpočtu.

Benešová rozmýšlí, Jandák bude rodit

Vznikající hlasovací koalici ČSSD, lidovců, TOP 09 a ODS navíc ohrožují občanští demokraté. Těm se nelíbí, že zákon zavádí centrální registr majetkových přiznání všech politiků, kteří budou muset poprvé přiznávat majetek hned po vstupu do politiky. Hlasovat nechtějí pro jeden z návrhů Jana Chvojky (ČSSD), který zakazuje členům nové vlády, aby byli ovládajícími osobami ve firmách.

„Hrozí, že zákon dopadne stejně jako protikuřácká novela a nakonec kvůli zmatku spadne pod stůl,“ obává se poslanec z ČSSD, který si nepřál být jmenován.

Podporujeme návrh našeho kolegy Jana Chvojky a podporujeme také pozměňovací návrh poslance Plíška.
šéf klubu ČSSD Roman Sklenák

Podstatné jsou v zákoně tři pozměňovací návrhy: kromě výše zmíněného Chvojka předkládá také návrh, který by zakázal ministrům vlastnit média. Poslanec TOP 09 Martin Plíšek zase navrhl změnu, podle níž by firmy členů vlády nesměly dostávat dotace, veřejné zakázky a investiční pobídky.

„Dohodli jsme se, že nebudeme podporovat návrh Marka Bendy (ODS) na zrušení centrálního registru majetkových přiznání politiků, podpoříme povinnost podat oznámení pro soudce a státní zástupce. Podporujeme návrh našeho kolegy Jana Chvojky a podporujeme také pozměňovací návrh poslance Plíška,“ oznámil šéf klubu ČSSD Roman Sklenák.

Z padesátičlenného klubu soc. dem. se ze středečního jednání chtějí omluvit dva poslanci – Ladislav Šincl, kterého čeká lékařského vyšetření, a Vítězslav Jandák. Ten prý musí být k dispozici těhotné dceři, která má každou chvíli rodit. „Dal jsem přednost dceři a jejímu zdraví, ale byl jsem řádně omluven. Když mi to vyjde a narodí se to, tak do Sněmovny okamžitě pojedu,“ řekl Právu.

Podrží Zeman Babiše?

Benešová Právu řekla, že ještě není rozhodnuta, jak bude hlasovat. „Zákon je na hranici ústavnosti,“ uvedla.

Jinak by měla být ČSSD v hlasování jednotná. Rebelovat se nechystají ani jiní příznivci prezidenta Miloše Zemana, který se opakovaně nechal slyšet, že se mu zákon nelíbí a je šitý na míru proti Babišovi. K přehlasování případného veta Hradu by bylo třeba 101 hlasů, což může být při těsných hlasovacích poměrech ve Sněmovně problém.

Podpoříme pozměňující návrhy.
šéf klubu lidovců Jiří Mihola

„Na nás je dopad v politice tak závažný, že je potřeba ty věci takto řešit. Je to obdobné i v jiných státech,“ řekl Právu lídr ústecké kandidátky a poslanec Jaroslav Foldyna.

Stoprocentní účast i jednotu hlásí klub TOP 09 a KDU-ČSL. „Já jsem všechny poslance obesílal, mám zpětnou vazbu, že se hlasování zúčastní. Podpoříme pozměňující návrhy, které řeší otázku člena vlády vstupovat do veřejných zakázek, žádat o dotace a vlastnit média,“ řekl Právu šéf klubu lidovců Jiří Mihola.

Jasno však nemají lidovci v otázce, zda zakázat členům vlády být ovládajícími osobami firem. Obávají se, že prosazení tohoto návrhu by mohlo celý zákon shodit kvůli nesouhlasu ODS.

KSČM váhá

Váhají i komunisté. „Počítáme se samostatným jednáním klubu po schválení procedury, protože některé návrhy jsou ke kontradikci,“ řekl šéf Vojtěch Filip.

Z šestnáctičlenného klubu ODS má chybět pouze Miroslava Němcová. Jinak Právu šéf klubu Zbyněk Stanjura potvrdil, že modří budou hlasovat jednotně pro omezení veřejných zakázek a dotací a pro zákaz vlastnění médií.

Podporu vyjadřuje změnám i předseda klubu Marek Černoch. Podle informací Práva by neměl být v klubu sám. Poslanec Úsvitu Martin Lank reagoval: „Budeme hlasovat pro jemnější variantu zpřísnění zákona. U pozměňovacího návrhu pana poslance Plíška se zdržíme. Zákon jako celek ale nejspíš podpoříme.“

Poslanci Tomio Okamura a Radim Fiala ze Svobody a přímé demokracie budou hlasovat proti zákonu. ANO zřejmě také. „Když projdou návrhy pánů Chvojky a Plíška, tak je to pro nás špatný zákon. Drtivá většina našich poslanců pro to nezvedne ruku,“ řekl Právu šéf klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Reklama

Výběr článků

Načítám