Hlavní obsah

Úředníci rozpustili Konvičkovu akci před velvyslanectvím Saúdské Arábie

Právo, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

Demonstrace, kterou svolala před ambasádu Saúdské Arábie Iniciativa Martina Konvičky (IMK), skončila zhruba půlhodinu po svém začátku. Úředníci pražského magistrátu dali pokyn policii k jejímu rozpuštění ve chvíli, kdy se účastníci rozhodli uskutečnit své představení a v něm použít mobilní toaletu. Zdůvodnili to tím, že účastníci shromáždění znevažují náboženství a odchýlili se od původně ohlášeného programu.

Konvičkovu demonstraci rozpustila policieVideo: Novinky

 
Článek

"Myslím, že tohle je věc, kterou by měl rozhodovat soud. Ale pokud je povinností pražského magistrátu řešit, jestli se zneváží nebo nezneváží nějaké náboženství, tak si mohu vzpomenout na pět nebo deset obrazů visících v pražských galeriích, které znevažují nějakým způsobem náboženství. Doporučuju pražskému magistrátu zbourat Betlémskou kapli, protože Jan Hus byl upálen za znevažování náboženství," řekl ještě před zahájením akce ČTK Konvička.

České ministerstvo zahraničí označilo Konvičkovu akci za provokativní a za přímou urážku náboženské skupiny. "Ministerstvo zahraničních věcí odsuzuje co nejdůrazněji jakoukoli podobnou aktivitu, která šíří náboženskou nesnášenlivost, vnáší nevraživost do české společnosti, a tím poškozuje obraz České republiky ve světě," uvedlo ministerstvo na svém webu.

Konvičkovi příznivci se při akci převlékli za muslimy a před velvyslanectví umístili mobilní toaletu představující podle nich muslimskou svatyni Kabu v saúdskoarabské Mekce. Chystali se jí "kamenovat" zmuchlanými novinami.

Konvička ve svém projevu označil Saúdskou Arábii za největšího vývozce terorismu na světě a vyzval českou vládu k vyhoštění jejích diplomatů ze země. Na dohled z oken velvyslanectví příznivci Konvičky umístili transparent s heslem 'Ten, kdo s malou dívkou žil, ten je u mě pedofil'.

Rozpuštění demonstrace před ambasádou Saúdské ArábieVideo: Novinky

Konvička prohlásil, že rozhodnutí úředníků bude respektovat, ale bude se proti němu soudně bránit. Jeho slova nechtěli úředníci komentovat a shromáždění opustili za asistence policie.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Za asistence těžkooděnců opouštěli úředníci magistrátu shromáždění.

Policejní mluvčí Tomáš Hulan řekl, že nikdo nebyl zadržen a policie postupovala výhradně na základě žádosti úředníků.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Akce Martina Konvičky s názvem S humorem do Mekky

V srpnu na Staroměstském náměstí vyvolala Konvičkova iniciativa svou protiislámskou akcí paniku mezi turisty. Konvička a jeho stoupenci na ní vystupovali jako maskovaní muži převlečení za bojovníky tzv. Islámského státu a stříleli z maket zbraní. Policie akci vyšetřuje jako výtržnictví.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Mobilní toaleta představující podle konvičkovců muslimskou svatyni Kabu v saúdskoarabské Mekce.

Akce před velvyslanectví byla svolaná na den 15. výročí teroristického útoku na Světové obchodní centrum a Pentagon v USA. Útoky teroristů ze skupiny Al-Káida si tehdy vyžádaly téměř 3000 obětí. V pátek v saúdskoarabské Mekce začala velká pouť za účasti téměř dvou miliónů muslimů ze 150 zemí.

Anketa

Souhlasíte s tím, že byla akce Martina Konvičky před velvyslanectví Saúdské Arábie rozpuštěna?
Ano
29,2 %
Ne
70,8 %
Celkem hlasovalo 5645 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám