Hlavní obsah

Politik KSČM údajně kradl kameny, řeší to policie i strana

Právo, Michael Polák

Až dva roky vězení hrozí krajskému politikovi KSČM v Libereckém kraji Janu Dvořákovi. U Okresního soudu v České Lípě se brání obžalobě z krádeže historicky cenných kvádrů z rozvalin zdi někdejších hospodářských budov u zámku v Zákupech na Českolipsku, které jsou součástí národní kulturní památky. Kromě soudu se kvůli blížícím se krajským volbám zabývají případem svého zastupitele také orgány KSČM.

Foto: KSČM

Zastupitel Libereckého kraje Jan Dvořák (KSČM)

Článek

Dvořák, který v Zákupech pracuje jako městský strážník, měl nechat od zámku odvézt přes třicet pískovcových kvádrů ze 17. století a většinu z nich si měl ponechat. „Je to předvolební kampaň proti mojí osobě,“ řekl Právu. „Jak jinak si vysvětlit to, že se něco, co se stalo vloni, řeší měsíc před volbami,“ dodal.

Soud projednávání jeho případu odročil. A sám krajský i zákupský městský zastupitel a šéf krajského výboru pro zdravotnictví se přímo k odvezeným kvádrům nechce vyjadřovat. „Vyšetřovatelům jsem podepsal mlčenlivost,“ tvrdí. U soudu se hájil tím, že kameny nechal odvézt ze smetiště a že tím nemohl  městu Zákupy způsobit škodu.

Na čtvrtém místě

Dvořák je na čtvrtém místě kandidátky KSČM pro říjnové krajské volby. Jeho případem se už proto opakovaně zabýval krajský výbor komunistů. „Naposledy 1. září,“ potvrdil Právu František Chot, tajemník KV KSČM a Dvořákův kolega z krajského zastupitelstva.

„Se svou situací seznámil všechny dostupné stranické orgány. Víme o tom minimálně půl roku a rozhodli jsme se, že vyčkáme na pravomocné rozhodnutí soudu,“ uvedl Chot s tím, že Dvořák také krajský výbor ujistil, že v případě nepříznivého pravomocného rozsudku odstoupí ze všech svých funkcí.

Pískovec byl drahý

Podle kastelána zámku v Zákupech Petra Weisse pocházejí kvádry z rozvalin zdí budov u unikátního hospodářského dvora zámku. „Je to území poblíž národní kulturní památky a vztahuje se na to zákon o památkové péči. Navíc jde o původní barokní pískovce, což potvrdil i soudní znalec, jde o materiál, který musel být drahý i ve své době, v polovině 17. století. Na stavbě areálu zámku se nešetřilo,“ řekl kastelán.

Národní památkový ústav navíc připravuje rekonstrukci hospodářského dvora zámku. „A logicky bude snaha tam vrátit co nejvíce původního materiálu, protože tím se udržuje nebo zvyšuje hodnota památky,“ dodal Weiss.

Více jasno do případu bude muset vnést soud. Kauzu začne znovu projednávat až po krajských volbách, na konci října.

Reklama

Výběr článků

Načítám