Hlavní obsah

Gabal vyzval Korteho k odstoupení. Nevidím k tomu důvod, prohlásil poslanec topky

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanec Daniel Korte (TOP 09) nevidí důvod, proč by měl odstoupit z čela sněmovní kontrolní komise pro odposlechy, jak ho vyzval jeho kolega Ivan Gabal (KDU-ČSL). Korte stále trvá na tom, že ministerstvo financí Andreje Babiše (ANO) porušuje zákon, když neodesílá do Sněmovny zprávy celníků o odposleších.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec Daniel Korte (TOP 09) nevidí důvod, proč by měl odstoupit z čela komise pro odposlechy.

Článek

„Pan Gabal mě vyzval k odstoupení. Já o tom přemýšlím, ale nevidím k tomu důvod, podporu členů mám,“ prohlásil ve čtvrtek Korte.

Zároveň odmítl, že by udělal chybu. „Zprávy jsou v režimu vyhrazené, bývalý tajemník je utajil i přede mnou – proč tak učinil, je nevysvětlitelné. Nemyslím, že jsem pochybil. Na základě znalostí, kterou jsem v danou chvíli měl, by tak jednal asi každý,“ řekl Korte po mimořádném jednání komise pro odposlechy.

Tu svolal, aby řešila zprávy celníků o odposleších. Korte totiž v úterý obvinil šéfa státní kasy Andreje Babiše, že porušuje zákon, když zprávy komisi nedodává. Později však vyšlo najevo, že celní správa dokument zaslala a ten teď leží v trezoru Sněmovny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec Ivan Gabal

Korte však trvá na tom, že Babiš zákon porušuje. Takové usnesení nakonec přijala i komise. „Zákon praví, že ministr předkládá informaci nejméně dvakrát. Podařilo se v archivu dohledat jednu zprávu za rok 2014 – dodanou v říjnu 2015. Pan ministr si ze zákona dělá trhací kalendář. Postrádám dvě zprávy za rok 2015, zprávu za první pololetí 2016,“ upozornil Korte.

Další problém podle něj je, že zpráva není dostatečná po informační stránce.

Babiš ve čtvrtek ráno poslal Kortemu otevřený dopis, chování poslance označil za předvolební politický boj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám