Hlavní obsah

Wagnerová: Horáčkovo odmítnutí Kroměřížské výzvy je politický kalkul

Novinky, Adam Velart

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politický kalkul, tak označila v rozhovoru pro server Novinky.cz senátorka Eliška Wagnerová krok Michala Horáčka, který odmítl podporu Kroměřížské výzvy. Textař si je podle ní vědom skutečnosti, že výzva nemá ve společnosti dostatečnou podporu. Sama nevyloučila, že by Horáčka, pokud bude kandidovat, v příští prezidentské volbě podpořila.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátorka a bývalá soudkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová

Článek

Co říkáte na iniciativy, jakou je Kroměřížská výzva?

Ta idea není úplně špatná. Je to výraz velkého demokratického cítění. Každý se do ní může zapojit a vyjádřit svůj názor, což je mi sympatické. S jejich hodnotami se v zásadě ztotožňuji.

Vy sama jste na seznamu. Přemýšlela jste o tom, že byste kandidovala?

Kandidovat v příští volbě nehodlám. Nejde o to, kdo by mě podporoval, sama se necítím povolaná k tomu, abych kandidovala.

Je mezi dalšími jmény výzvy někdo, kdo má šanci uspět proti Miloši Zemanovi, v případě, že se rozhodne opět kandidovat?

To je otázka, jelikož Miloš Zeman má díky své funkci již dopředu mnoho procent k dobru. Pokud se tam ale objeví osoba, která bude ve společnosti známá, a lidé si jí budou vážit, což může být klidně nějaký umělec nebo textař, tak může velice dobře konkurovat Miloši Zemanovi.

Narážíte zřejmě na textaře Michala Horáčka, kterého iniciativa navrhla na první místo?

Mně osobně je docela sympatický. Je to vzdělaný člověk s životními zkušenostmi, díky čemuž od něj lze čekat více empatie, což nakonec dokazuje tím, co dělá. Nevylučuji tedy, že bych ho podpořila.

Horáček ještě na sto procent nepotvrdil, zda se volebního klání zúčastní, ale spolupráci s Kroměřížskou výzvou odmítl...

Má své vlastní ambice. Myslí si, že má možnost uspět a je připraven do toho investovat velké peníze. Sám však být podporován Kroměřížskou výzvou nechce, což je podle mě mírný politický kalkul, nicméně má na to právo.

V čem vidíte ten politický kalkul?

Domnívá se, že iniciátoři Kroměřížské výzvy nemají ve společnosti žádnou podporu.

Myslíte si, že ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš podpoří v příští prezidentské volbě Miloše Zemana, nebo představí vlastního kandidáta?

Odhaduji, že sám svého kandidáta nepostaví a nakonec podpoří Miloše Zemana.

Reklama

Výběr článků

Načítám