Hlavní obsah

TOP 09 se pustila do Babiše kvůli odposlechům celníků. Povinnosti plním, tvrdí ministr

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo financí pod vedením Andreje Babiše (ANO) nedodalo sněmovní kontrolní komisi pravidelnou zprávu o odposleších prováděných celní správou. TOP 09 v úterý upozornila, že ministerstvo tak porušuje zákon, podle něhož se zprávy předkládají dvakrát ročně. Babiš kritiku odmítl a tvrdí, že zprávy předkládá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Daniel Korte (TOP 09)

Článek

„Od ministra Babiše jsem dosud neobdržel jedinou zprávu,“ uvedl v úterý předseda komise poslanec Daniel Korte (TOP 09).

Novinkám to potvrdil další člen komise Václav Klučka (ČSSD). „Já jsem viděl kontrolní zprávu z policie, ale opravdu jsem neviděl zprávu z celní správy. Nebylo to předloženo,” řekl Klučka.

Ministr tvrzení Korteho odmítl. „Beru to jako hon na senzaci. Svou povinnost předkládat zprávy pro kontrolní výbor si plním řádně a včas – přesně v souladu s praxí, jaká byla nastavena za bývalého ministra Kalouska,” sdělil Novinkám s poukazem na šéfa TOP 09 a někdejšího strážce státní kasy.

Ministerstvo financí doplnilo, že zprávy jsou předkládány „za obě pololetí předešlého roku na podzim roku následujícího”, což je prý zavedená praxe.

Poslanec se vůči Babišovu tvrzení ohradil. Zákon stanovující povinnost předkládat zprávy kontrolní komisi podle něj platí až od roku 2013 a Kalousek se jím tak řídit nemohl.

Babiš chce více pravomocí pro celníky 

Korte v úterý připomněl, že ministr Babiš usiluje o rozšíření pravomocí celní zprávy. „Vzhledem k tomu, že odmítá respektovat i platný zákon, jenž mu ukládá povinnosti, které ignoruje, zní to jako špatný vtip,“ tvrdí Korte s tím, že ministr vnitra předkládá příslušné informace o použití operativně-pátracích prostředků automaticky. Právní řád umožňuje používat odposlechy policii, Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) či právě Celní správě ČR.

„První místopředseda koaliční vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL porušuje zákony. Navíc se dopouští pochvalných výroků vůči nelidským praktikám třetí říše,” dodal Kalousek, který se obrátil na ČSSD a lidovce, zda chtějí nést za jednání ministra společnou odpovědnost.

Ministerstvo financí chce, aby celníci mohli vyšetřovat daňové trestné činy. To odmítá šéf resortu vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který počítá s obnovením finanční policie.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám