Hlavní obsah

Jahodový byznys pražského politika

Po velkém testu zaměřením na kvalitu prodávaných jahod, se pořad internetové televize Stream A DOST! rozhodl zmapovat pozadí byznysu jednoho z prodejců, kterým je místostarosta Prahy 5 Martin Slabý (ANO). Jeho společnost San Anton má v metropoli na lukrativních místech pronajato celkem 13 prodejních stánků.

 
Článek

V rámci nedávného testu se mimo jiné ukázalo, že „české jahody“, které se prodávaly u jednoho ze stánků, které má v pronájmu San Anton, obsahovaly stopy několika v ČR nepovolených pesticidů. Po zveřejnění pořadu se na stánku začaly objevovat již pouze jahody s deklarovaným původem v zahraničí.

Místostarosta Slabý před třemi lety koupil pozemek v obci Těně na Rokycansku, na němž vybudoval jahodovou plantáž, která však koncem června působila poněkud zanedbaným dojmem. Podle Slabého je však pole funkční a po sklizni na něm docházelo k obnově porostu.

Pěstitel Luboš Pokorný, který pro Slabého společnost jahodovou plantáž u Těně zakládal, je přesvědčen, že po třech letech již nemohou její výnosy zásobovat všech 13 stánků.

„On se snaží získat plochy na to, aby měl papíry a mohl prodávat na stáncích zboží, které deklaruje jako české,“ míní Pokorný.

Jahody zázračně dozrály

Nesrovnalosti v možném původu jahod ukázala i webová stránka společnosti San Anton, na níž bylo deklarováno, že jahody na plantáži u Těně budou zralé až 18. června, zatímco na stáncích byly jahody s tímto místem původu k dispozici již 6. června.

TIP: Všechny díly pořadu A DOST! naleznete na Stream.cz

Slabý měl zároveň v Lipencích překladiště s ovocem. „V Lipencích byl můj bývalý velkoobchod,“ tvrdí. Z velkotržnice ostatně pocházely i jahody, které A DOST! nakoupil pro test. [celá zpráva]

Jahody 500 g nakoupené pro test ve stánku společnosti San Anton
Výrobce/prodávající: PILAŘOVÁ, Gagarinova 1106, Praha 6, obchodní jméno nájemce – San Anton, s.r.o., pobočka Velkotržnice Lipence, Praha 5-Lipence, údajné místo sběru: Těně, StrašiceZakoupeno ČR – stánek u metra Anděl
Cena balení – 45 KčCena 1 kg – 90 Kč
Zjištěná rezidua pesticidů:9
Azoxystrobin, chlorpyrifos (V ČR NENÍ ZŘEJMĚ REGISTROVÁN PŘÍPRAVEK NA JAHODY) L, cyprodinil, difenoconazole, fenpyroximate (V ČR NENÍ REGISTROVÁN PŘÍPRAVEK NA JAHODY) L, Fluopyram (V ČR NENÍ REGISTROVÁN PŘÍPRAVEK NA JAHODY) L, hexythiazox, Mepanipyrim, (V ČR NENÍ REGISTROVÁN) L, trifloxystrobin
HmotnostMENŠÍ NEŽ DEKLAROVANÁ (476 g)

Podle pěstitele Pokorného jsou do Lipenců přiváženy jahodové přebytky ze zahraničí. Tam si je následně odebírají stánkaři, kteří je podle něj často prodávají jako tuzemskou produkci.

Pole prý zásobuje všechny stánky

Místa v metropoli jsou navíc velmi lukrativní a podle Pokorného mu prý v minulosti bylo nabídnuto přenechání několika z nich za částky v řádech statisíců korun.

Slabý reportérovi A DOST! nejprve tvrdil, že provozuje v Praze pouze pět stánků, když byl konfrontován s informacemi Technické správy komunikací, podle jejíchž záznamů je jich 13, opáčil, že pole v Těni je dost velké, aby zásobování stánků pokrylo.

Není bez zajímavosti, že společnost San Anton má 12 stánků pronajato déle než pět let. Plantáž má Slabý teprve od roku 2013.

Foto: Stream.cz

Martin Slabý (ANO), 1. místostarosta Prahy 5

Zrušení prodejních míst

Když Praha 5 v létě rozhodla o redukci stánků, společnosti San Anton se to nedotklo. O své stánky naopak přišel další z pěstitelů, Jiří Šupík z Loun. Ten A DOST! sdělil, že se v metropoli se Slabého konkurencí potýká dlouhodobě.

„Celou dobu je jeho praxe taková, že zboží označuje za české, a ten původ je těžko prokazatelný,” uvedl Šupík. „Letos na jaře nám oznámil, že chce naše prodejní místa a že o všechny přijdeme,“ řekl Šupík, který vnímal takováto slova jako nátlak.

V červenci však rada městské části rozhodla o zrušení Šupíkových prodejních míst. Slabý, který zasedá v zastupitelstvu od voleb v roce 2014, připomněl, že v době rozhodnutí nebyl místostarostou.

Reklama

Související témata:

Související články

Jahody ze supermarketů porazily ty z trhů

Sezóna jahod je v plném proudu, a tak se jim pořad internetové televize Stream A DOST! společně se serverem Novinky.cz a deníkem Právo rozhodl věnovat...

Výběr článků

Načítám