Hlavní obsah

Babiš navštívil vepřín v Letech, k památníku položil rudé růže

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš v úterý ráno navštívil bývalý koncentrační tábor pro Romy v Letech na Písecku, kde nyní stojí vepřín. Učinil tak poté, co minulý týden podle fotoreportéra serveru Aktuálně.cz existenci tamního koncentračního tábora zpochybnil. Spolu s ním do Let přijeli ministři kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Ministr financí Andrej Babiš navštívil památník Lety Video: Novinky

 
Článek

Babiš, který v Letech dosud nebyl, při příjezdu k památníku uvedl, že politici řeší Lety už přes osmnáct let a zatím bez výsledku. Řekl také, že se v pondělí večer sešel s Janem Čechem, místopředsedou představenstva společnosti AGPI, která vepřín v Letech vlastní.

„Majitele vepřína pana Čecha znám 25 let, tak jsme si o tom povídali. Ale to není můj úkol. Dostal to za úkol pan Dienstbier (ministr pro lidská práva za ČSSD – pozn. red.), tak ať to vyřeší,“ prohlásil Babiš. Přesnou částku, za jakou by Čech vepřín prodal, nechtěl ministr sdělit.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Andrej Babiš zavítal i do vepřína v Letech, který stojí na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy.

Zopakoval, že holocaust nepopírá, a znovu zdůraznil, že chodil na večeře s Arnoštem Lustigem. „Svůj postoj k holocaustu jsem vyjádřil tím, že jsem se přátelil s Arnoštem Lustigem, sponzoroval jsem jeho knížky. Stal jsem se sponzorem Vlaku Arnošta Lustiga,” zdůraznil Babiš.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) u památníku v Letech

O táboře v Letech hovořil Babiš minulý týden s obyvateli vyloučené lokality ve Varnsdorfu. Podle fotoreportéra serveru Aktuálně.cz měl údajně říci: „Byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam.” Za tato slova se na něj snesla vlna kritiky.

Související téma:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

„To, že z toho všichni moji nepřátelé a tradiční politické strany udělali nějakou kauzu, zásadně odmítám. Zásadně odmítám zvěrstva, která tady byla,” sdělil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám