Hlavní obsah

Soud poslal bratry na půl roku do ústavu, potom je od sebe odtrhnul

Právo, Petr Kozelka

Experiment na dětech, který se nepovedl. Tak by se dala popsat anabáze, kterou museli přetrpět dva bratři ve věku 13 a 8 let ze severu Moravy. Soud je poslal na půl roku do ústavu, aby se naučili mít rádi svého otce. Nepovedlo se a justice bratry rozdělila. Staršího svěřila matce a mladšího otci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O dva roky dříve přitom byla situace opačná – starší byl rozhodnutím soudu svěřen otci a mladší matce. Způsob zacházení s dětmi tak v tomto případě ze všeho nejvíc připomíná hru „škatulata, hejbejte se“.

Jedná se o další z případů umisťování dětí do ústavů, na které Právo v posledních týdnech upozorňuje. Odnětím z péče jednoho z rodičů se podle představ justice či znalců má dítě naučit lásce k druhému rodiči.

Celý popsaný příběh se začal psát před čtyřmi lety, kdy se rodiče chlapců začali rozvádět. Soud nejprve svěřil děti do péče matky, starší hoch se ale v polovině roku 2013 po jedné z návštěv u otce rozhodl, že by chtěl bydlet s ním, a soud mu vyhověl.

U otce jako v černé díře 

Po roce ale hoch utekl zpět k matce a bratrovi s tím, že už otce nechce vidět, a čas strávený u něj pak u psycholožky popsal jako pobyt v černé díře. Další rok a půl pak žil fakticky s matkou, i když soudně byl stále svěřen do péče otce.

Pak se do případu vložila soudkyně Okresního soudu v Novém Jičíně Petra Kafková. Ta nejprve v červenci 2015 odmítla návrh otce, aby dostal do péče mladšího syna.

Protože chlapci ale odmítali chodit na stanovené návštěvy k otci, nařídila soudkyně tříměsíční rodinnou terapii. Terapeutka Leona Hozová však po několika sezeních konstatovala, že pokus sblížit děti s otcem selhal.

Na Silvestra do ústavu 

„Chybí vůle obou stran spolupracovat. Rozdělovat děti by nebylo šťastným řešením. Celá situace je velmi složitá, proto navrhuji znalecké posudky,“ stojí v její zprávě s tím, že oba rodiče děti manipulují a bojují o vítězství ve svém sporu. V reakci na to pak soudkyně zahájila řízení o umístění dětí do ústavu.

„Starší syn se otce bojí, má panické ataky, když má přijet. Mladší si přeje být s matkou a nechce, aby za ním otec jezdil. Ať vědomě, či nevědomě, matka svým postojem vztah dětí k otci zásadně poškozuje. Prostředí u matky je pro děti nebezpečné a ohrožující. Cesta nápravy se může uskutečnit jedině v neutrálním prostředí, kde děti nebudou ovlivňovány proti otci a kde se s nimi bude na obnovení vztahu intenzivně terapeuticky pracovat,“ rozhodla krátce po Vánocích 2015 o tom, že děti mají být 31. prosince předány do ústavu.

Sama přitom do protokolu zapsala, že starší chlapec ji u jednání se slzami v očích prosil, aby mohl zůstat s matkou. Za syny mohla matka jen dvakrát týdně na krátkou návštěvu, setkávání s dalšími příbuznými se pak nemohlo uskutečňovat.

Po ústavu rozdělení

Výjimku z návštěv ústav neudělal ani na narozeniny mladšího hocha, když jej tak matka chtěla aspoň zahlédnout, musela se v přestrojení posadit do nedaleké restaurace. „I když jsem syny nijak nekontaktovala, pracovníci ústavu na mě přesto zavolali policii,“ upozornila žena.

Ani po půl roce v ústavu nedokázali jeho pracovníci přesvědčit bratry, aby měli otce rádi. Starší se vůči němu stále jasně vymezoval, mladší se s ním dokázal bavit, podle zprávy z ústavu byl ale pod negativním vlivem staršího sourozence.

Když tedy tento experiment nevyšel, soudkyně se rozhodla děti z ústavu vzít zpět a rozdělit je. Staršího odňala z péče otce a svěřila do péče matky a mladšího vzala z péče matky a poslala za otcem.

Když přitom pouhý rok zpět žádal otec mladšího syna do péče, ta stejná soudkyně to odmítla.

„Základní potřebou nezletilého dítěte předškolního věku je především bezpečné a klidné zázemí, přítomnost a péče nejdůležitějších vztahových osob, kdy nelze pochybovat o tom, že je to pro nezletilého právě matka,“ napsala tehdy do rozsudku.

Celý případ stále ještě není u konce, zacházení s dětmi prověří odvolací soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám