Hlavní obsah

Žalobkyně se zastala rodičů „vlčích dětí“, prý je neohrožují

Právo, Patrik Biskup
Klatovy

O děti řádně nepečují, zanedbávají je a možná i týrají. V tomto duchu podaly minulý měsíc sociální pracovnice trestní oznámení na manžele H. z malé obce na Klatovsku s očekáváním, že represivní orgán zasáhne. Jenže státní zástupkyně je zklamala.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Rodiče vyznávají pouze alternativní životní styl, který se sice zcela neslučuje s představami většinové společnosti, ale jejich děti nijak vážně neohrožuje,“ napsala žalobkyně Katarina Peková v odůvodnění rozhodnutí, kterým podnět ze sociálky smetla ze stolu.

Početná rodina žije v polorozpadlém domku uprostřed vesnice. „Rodiče mají pět dětí a všechny se narodily doma. Poslední syn, kterému je nyní rok, pro úřady fakticky neexistuje, není nikde evidován a nemá rodný list. Ostatní děti nechodí na pravidelné lékařské prohlídky a očkování,“ popsaly situaci pracovnice z odboru sociálně-právní ochrany dětí Městského úřadu v Sušici.

Dále poukázaly na to, že dvě nejstarší děti, ve věku 12 a devět let, neplní školní docházku.

Sociálka: Jsou zanedbané

„Rodiče je vyučují doma, ale žádné přezkoušení nemají hotové,“ upozornily v trestním oznámení. Nevyhovující je podle úřednic i prostředí, kde tato rodina bydlí. „Děti i matka jsou špinaví, nemají vůbec myté vlasy, působí velmi zanedbaně. Při šetření byly děti téměř nahé, skoro nemluvily, nehrály si, nevyjadřovaly žádné emoce,“ stojí v závěrech kontroly sociálních pracovnic.

Rodičům opakovaně domlouvaly. „Jejich stanovisko je v podstatě stále stejné. Nemají pocit, že by cokoliv dělali špatně, a se svým chováním nemají žádný problém. Neustále požadují jakousi výjimku, že přebírají veškerou zodpovědnost za své děti na sebe, a všichni je mají nechat být,“ argumentovaly úřednice v trestním oznámení.

Otužilé a zdravé

Žalobkyně je ale přesvědčena, že stát by měl zasahovat pouze v případech, kdy se jedná o ohrožení života či zdraví dětí, nikoliv všude tam, kde se názory některých rodičů liší od názoru většinové společnosti o tom, co je pro děti nejlepší.

„To, že děti nejsou ochotny komunikovat s cizími lidmi, nelze považovat za nic neobvyklého. Stejně tak i určitý nepořádek, pokud početná rodina žije ve starém domě v několika málo místnostech a matka se musí postarat v době otcovy pracovní doby sama o domácnost a pět dětí,“ narážela státní zástupkyně na výsledky šetření sociálních pracovnic.

Naopak vyzdvihla, že přestože děti chodí málo oblečené, nejsou nemocné. „To lze přičítat především tomu, že jsou dostatečně otužilé, což je pro jejich zdraví prospěšný stav, a rodičům by to mělo být spíše přičteno k dobru,“ konstatovala Peková a přidala vyjádření dětské lékařky, podle které se rodiče o děti starají se zjevnou láskou.

„Jsou zdravé a péči lékaře nepotřebují. Nepochybuji, že pokud by ji potřebovaly, rodiče by je přivedli,“ uvedla ve zprávě pediatrička.

Chybí přezkoušení

O trestním postihu rodičů by tak mohlo být podle Pekové uvažováno pouze v případě, že by děti zanedbávaly povinnou školní docházku. Zatím jsou ale stále registrovány u Základní školy Březová u Uherského Hradiště v programu domácího vzdělávání. Hrozí jim ale vyloučení.

„Nemají splněné povinné přezkoušení. Bohužel ze strany rodičů není snaha to napravit. Asi před měsícem mi volal otec obou kluků, že přezkušování nepovažuje za nutné. V tom případě jde o porušení podmínek a důvod pro ukončení spolupráce,“ sdělil Právu ředitel školy Ludvík Zimčík. Jednat o tom bude s rodiči příští týden.

Žádný luxus, hlavní je láska

„Žijeme tak, jak si můžeme dovolit. To znamená s co nejmenší spotřebou a co nejmenšími nároky na okolí. Nikomu nic neděláme, neubližujeme, nekrademe. Hledíme si hlavně svého, na rozdíl od lidí, kteří se nás snaží stále nějakým způsobem rozvrtávat,“ vysvětluje 43letá žena.

S nemytými vlasy spletenými v dredy a několika chybějícími zuby sice působí trochu zvláštně, ale jinak v její řeči nejsou zjevné známky pomatenosti nebo nějak extrémně vyhraněného názoru. Vnímá to tak, že pokud je někdo trošičku jiný, jsou proti němu všichni zaujatí.

„Já se necítím, že bych dělala něco špatně. Chováme se přirozeně. Lidé tady si myslí, že jsme něco, co si zaslouží odsoudit. Nemáme dvě děti, ale pět, protože pánbůh to tak asi chtěl. Otec dětí chodí do práce, ale nevydělává tolik, abychom mohli mít všechno. Neberu žádné sociální dávky, nechci být jako ti, co žijí na úkor ostatních,“ pokračuje žena.

Děti podle ní nijak nestrádají. „Jestliže mají tátu a mámu, tak jim nechybí vůbec nic. Všechno ostatní je navíc. Děti dnešní společnosti musí mít hlavně všechno možné, ale s rodičovskou láskou je to už horší. Řekli jsme si, že všechnu odpovědnost vezmeme na sebe a připravíme děti tak, aby jednou obstály v životě v jakékoliv zkoušce,“ uzavírá žena.

Poslední slovo v případu bude mít Krajské státní zastupitelství v Plzni, kam se sociální pracovnice obrátily s žádostí o přezkoumání rozhodnutí klatovské žalobkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám