Hlavní obsah

Politici odsoudili Babišův výrok o táboře v Letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slova ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše zpochybňující charakter tábora v Letech u Písku za druhé světové války vyvolala bouři nevole mezi politiky. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek již avizoval, že od vládního kolegy čeká vysvětlení. Babiš tvrdí, že jeho slova byla vytržena z kontextu a že pouze citoval svého známého.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Vepřín v Letech u Písku stojí na místě bývalého romského tábora.

Článek

„Jistě se dá výrok vytrhnout z kontextu, dá se zkomolit. Vysvětlení pana Babiše mi ale přijde dost slabé, doufám, že ho rozvine a skutečně odmítne podporu anticiganismu,” sdělil Novinkám Bělobrádek.

„Považuji za naprosto nepřijatelné, aby ministr vlády ČR zpochybňoval holokaust. Tábor v letech byl součástí romského holokaustu, na který se od roku 1942 vztahovala stejná pravidla, jako na židovský holokaust. Slova, že v Letech šlo jen o tábor pro lidi, kteří odmítali pracovat, jsou cynickou urážkou zavražděných a mučených a všech obětí a jejich rodin,” dodal s tím, že celá věc je pro něj o to nepochopitelnější, že vláda nyní jedná o vystavení důstojného památníku obětem tábora v Letech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KDU-ČSL a vícepremiér Pavel Bělobrádek

„Takže ministr financí musí dobře vědět, o co ve skutečnosti šlo,” připomněl vicepremiér.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová vládnímu kolegovi doporučila, aby místa romského holokaustu navštívil.

„Zajeďte do tábora v Letech a k hrobu dětí v Mirovicích. Je tam asi 100 jmen s narozením i úmrtím. Že by se upracovaly k smrti?” připomněla Babišovi.

„Výrok Babiše, že tábor v Letech nebyl koncentrák, ale "jen" pracovní tábor, je ze slovníku extremistů. Člen vlády zlehčuje nacistické zločiny,” odsoudil ministrova slova europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil.

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek v reakci na Babišův výrok očekává jeho odvolání. Pokud se tak nestane, hodlá věc řešit na zářijové schůzi na půdě Sněmovny.

„I když se trapně vymlouvá, je výrok autentický. Pokud ho premiér do úterka neodvolá, musí o tom jednat Sněmovna,” uvedl Kalousek.

V letech má vzniknout pieta

Ačkoliv Babiš trvá na tom, že byl výrok vytržen z kontextu, fotograf serveru Aktuálně Ludvík Hradílek, který na něj upozornil, na jeho autenticitě trvá.

„Byly doby, kdy všichni Romové pracovali,“ je napsáno pod Babišovou fotografií v galerii zachycující jeho návštěvu Šluknovského výběžku. „To, co píší v novinách ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam,“ měl údajně říci ministr.

„Já jsem dneska ve Varnsdorfu, asi neobratně, poukazoval hlavně na to, že dřív Romové pracovali, zatímco dnes jsem viděl dospělé i děti doma, místo aby byli v práci a ve škole,” dodal později na vysvětlenou.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) počátkem srpna v Letech uvedl, že dohoda mezi vládou a majiteli areálu by mohla být vyřešena do konce volebního období nynějšího kabinetu. Na místě by tak mohlo vzniknout pietní místo.

Tábor v Letech u Písku
Tábor v Letech byl otevřen v srpnu 1940 jako takzvaný kárný pracovní. Stejné zařízení existovalo v Hodoníně u Kunštátu. V lednu 1942 se oba tábory změnily na sběrné, v srpnu pak byly v obou místech zřízeny cikánské tábory. Od té doby do května 1943 letským táborem prošlo 1308 Romů, mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zahynulo a přes 500 bylo převezeno do Osvětimi. Z koncentračních táborů se nevrátilo asi 600 romských vězňů. Podle odhadů bylo nacisty zavražděno 90 procent českých Romů.
zdroj: ČTK

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL)

Reklama

Výběr článků

Načítám