Hlavní obsah

Jednonohý pochoduje pro záchranu očí nemocné holčičky

Právo, Stáňa Seďová

Býval bezdomovcem. Po střetu s tramvají přišel o nohu, skončil na ulici, přišel o rodinu. Aniž by sám měl peníze nebo střechu nad hlavou, rozhodl se pomoci někomu jinému. Naplánoval 350kilometrový pochod, aby vybral peníze na léčbu onkologicky nemocné holčičky. Svůj slib dodržel.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Jednonohý David Minařík vyšel ve středu na 350kilometrový pochod FORREST FOX 2016, aby vybral peníze na léčbu onkologicky nemocné holčičky.

Článek

David Minařík (35) vyšel ve středu v poledne na pochod nazvaný FORREST FOX 2016 (pojmenovaný po filmovém i skutečném běžci) z Prahy s cílem dojít do slovenské Ilavy.

Někteří lidé s ním vyšli hned od startu, další se budou přidávat v průběhu trasy. Do cíle by měli dojít 5. září okolo poledne. Na start pochodu se David postavil už jako člověk s domovem i prací.

„Poté, co jsme pochod naplánovali a vyšel o tom článek, mě kontaktovala jedna paní z plzeňské firmy, které se líbilo, co chceme udělat, a nabídla mi práci. A nejen práci. I ubytování. Takže dnes vycházím už jako měsíc zaměstnaný operátor výroby katalogů žijící na ubytovně. Sice po noční, ale až na trochu nepříjemné tlačení a otok na noze ve skvělé psychické kondici. A počasí nám přeje, tak se moc těším,“ řekl Právu těsně před startem David.

Zastávky má v plánu dělat vždy zhruba po 85 kilometrech. „První zastávka vychází někam za Kolín. Na spánek mám naplánovaných 8 hodin, jinak budu dělat jen nezbytné přestávky na WC a jídlo. Do Ilavy bych měl dojít, pokud vše půjde dobře, a i kdybych měl jít o dvou berlích, když už na noze nebudu moci mít protézu, okolo poledne v pondělí 5. září,“ plánuje chodec.

Peníze pomohou při léčbě nádorů v očích  

Svůj cíl si nevybral David náhodou, v Ilavě vyrůstal a chtěl by tam navštívit svého handicapovaného kamaráda. Právě za ním se vydal po svých, ještě po obou, loni v březnu. Jen s tímto plánem, bez jakýchkoliv prostředků. Tehdy se do cíle dostal po 63 hodinách. Letos má jeho cesta, která bude už výrazně bolestivější, i vznešenější cíl.

Dobrovolné startovné, které David vybírá cestou od lidí, jež se k němu přidají, nebo jen chtějí přispět na dobrou věc, skončí v rukou Nadačního fondu Šance onkoláčkům, který ho vybavil na cestu zapečetěným batůžkem. Odtud poputují rodičům nemocné Nikolky – dvouleté holčičky, které lékaři našli nádory v obou očích.

Přihlásilo se 50 účastníků

Šanci na vyléčení našli rodiče ve Španělsku. Tamní specialisté zahájili léčbu a po prvních cyklech dali rodičům naději na úplné vyléčení. Přestože lékaři jsou přesvědčeni o tom, že léčba nádory udolá, je současná i navazující léčba pro rodinu obrovskou finanční zátěží. A právě této malinké bojovnici se rozhodli David a další účastníci pochodu pomoci.

„My jsme přijeli s přítelkyní z Boskovic na Moravě. Pojedeme tři části trasy na kole. Dozvěděli jsme se o pochodu na internetu a oslovil nás účel, proč se na pochod vydat. Já jsem v důchodu a zároveň vášnivý cestovatel, takže se v jedno spojilo hned několik věcí,“ popsal redakci Luděk Hertl svou motivaci připojit se k pochodu.

„Přihlásilo se okolo padesáti lidí, kteří by se ke mně měli přidat, ovšem v průběhu pochodu. Vlastně zatím se nenašel nikdo, kdo by šel celý, ale i tak z toho máme samozřejmě radost, protože to je na opravdu dobrou věc. Strašně bych chtěl vybrat tolik, aby ti lékaři oči Nikolce zachránili,“ dodal David.

První etapy se zúčastnil i domnělý polštářový psík, kterého s sebou na pochod vzala Kateřina z Benátek nad Jizerou. „Je to čivava, ale je zvyklá chodit. Myslím, že těch prvních 85 kilometrů nebude problém. Po nich pro mě přijede asi přítel. Dál pokračovat nemohu kvůli pracovním závazkům. Ale rozhodně jsem se chtěla přidat alespoň na část. Takové věci mají opravdu smysl,“ řekla redakci Kateřina.

Pokud by někdo měl zájem podpořit léčbu malé Nikolky, může se přidat k pochodu, nebo přispět finančním darem na transparentní účet 2900857033/2010 (FIO banka), do zprávy je nutné připsat heslo DAVID.

Reklama

Výběr článků

Načítám